27.04.2015 ČTK
Věčné téma maminek i školních kuchařek - jak upravit zdravé pokrmy tak, aby je děti nadšeně a rády konzumovaly? S odpovědí teď přišli autoři studie na Harvardově univerzitě.
Pokud jsou pokrmy ve školních jídelnách připravovány profesionálním kuchařem a jídlo vypadá přitažlivě, snědí děti více i tak nenáviděné zeleniny, jako je květák. Chutně upravené sezónní ovoce a zelenina, i bez cukru a soli, a kreativní jídelníček přesvědčí i ty nejzatvrzelejší školáky, aby jedli zdravěji. K takovým závěrům dospěli autoři studie Harvard Medical School při Harvardově univerzitě realizované na 14 základních školách s 2600 dětmi po dobu jedenácti let. Píše o tom italský deník La Repubblica.
Pro jednu skupinu sledovaných žáků připravili šéfkuchaři zdravé pokrmy z celozrnné mouky, zeleniy a ovoce, v nichž nahradili sůl a cukr voňavými bylinkami. Druhá skupina školáků se stravovala úplně stejně jako dříve a vědci pouze vážili množství potravin, které děti nezkonzumovaly. A jakcelý experiment dopadl? Po semdí měsících jedly děti vykromované šéfkuchaři všechno!
"Trvalo nějaký čas, než se návyky dětí změnily, ale nakonec se to podařilo," vysvětluje jedna z autorek studie Juliana Cohenová. "Snaha zlepšit kvalitu pokrmů ve školních jídelnách nabídkou zdravých, avšak chutných jídel musí být prioritou, protože to je jediný způsob, jak u dětí zvýšit spotřebu ovoce a zeleniny," dodává.
Italové vůbec se kvůli ekonomické krizi vzdávají oblíbených potravin jako vína a olivového oleje, zeleniny a ovoce. O celých 25 % klesla spotřeba olivového oleje. Spotřeba vína se snížila o 19 %, ovoce a zeleniny klesla na 130 kg ročně, což jesotva 360 gramů denně (Světová zdravotnická organizace doporučuje 400 gramů).Neslavně si stojí i italská pasta, přestože Italové zůstávají jejich největšími jedlíky s 26 kg na osobu za rok. Nikdy také nebyla v Itálii tak nízká spotřeba chleba, která loni poklesla na historické minimum, asi 90 gramů denně (dva plátky veky).
Chléb, těstoviny, ryby, ovoce, zelenina, panenský olivový olej a tradiční popíjení vína mezi jídlem jsou elixírem dlouhého života. Italové dosud patřili k těm národům ve světě, které se dožívají nejvyššího průměrného věku: u mužů to je 79,8 roku a u žen 84,8 roku.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.