30.06.2015 Mgr. Kateřina Kmecová
„Jedná se o švýcarský národní pokrm, ačkoli si na jeho původ děla nárok také Savojsko," říká režisér František Pojdl, který ve Španělsku dlouhodobě žije.
„Jde o směs různých druhů sýra, které jsou připravovány ve speciálním kameninovém hrnci, zvaném caquelon. Ten se před přípravou vymaže česnekem. Sýr se nejprve rozehřeje na plotně a poté se přesune na stůl, na malý lihový hořák. Do roztaveného sýra se namáčejí kousky chleba, napíchnuté na speciálních dlouhých vidličkách. Tekutý sýr na chlebu vychladne, takže než ho dáte do úst, má přijatelnou teplotu. Jde o velmi společenské jídlo, stolování může trvat až několik hodin a celou dobu se u něho konverzuje. Vařičem si můžete regulovat teplotu – pokud se vám sýr příliš připaluje, snížíte plamen. Pokud by vám sýr začal tuhnout, není problém přidat teplotu. Na stole jsou při podávání fondue svíčky, podává se k němu bílé víno. Prostě úžasná atmosféra. Známe i variantu masovou, kdy se v hrnci nechá rozehřát olej, ve kterém se opékají kousky masa, nejčastěji hovězí,“ vzpomíná František Pojdl.
03.08.2015 | Lehká a lahodná letní pochoutka kombinuje kešu oříšky, okurku i kopr.
29.06.2015 | Spousta zdravé zeleniny a voňavý tymián s rozmarýnem dodají francouzský šarm i vašemu domovu...
26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.