23.11.2009 Martin Chlup
Artritida a osteoporóza jsou nejrozšířenější nemoci pohybového aparátu. Riziko těchto onemocnění silně stoupá s věkem, ale jejich rozvoj můžeme ovlivnit dávno předtím.
Pro udržení dobrého stavu kloubů a kostí je nutné zajistit jim již od mládí potřebnou výživu s dostatkem vitaminů, minerálních látek a želatiny. A to se týká zvlášť těch, kteří svůj pohybový aparát zatěžují sportem, namáhavou prací či nadměrnou hmotností (obezita). Osteoartróza (OA, také artróza či osteoartritida) je nejčastějším kloubním onemocněním, které postihuje asi 12 % obyvatelstva (a více než 50 % lidí ve věku nad 65 let). Nejčastěji postihuje nosné klouby (kolena, kyčle), nezřídka také meziobratlové klouby páteře či jiné klouby. Onemocnění vede k destrukci chrupavky a rozvoji bolestivého zánětlivého onemocnění kloubů a kloubního pouzdra.
Revmatoidní artritida (RA) je autoimunitní onemocnění, které se v prvé řadě projevuje zánětem a bolestivostí kloubů. postihuje asi 1 % populace, často se projevuje již v mladém věku. Základem léčby RA je úprava nerovnováhy imunitního systému.
Osteoporóza (řídnutí kostí) je metabolická kostní choroba projevující se řídnutím kostní tkáně. V kostech dochází k úbytku vápníku a jiných minerálů, což se projevuje bolestmi zad, snadnou lomivostí kostí, zmenšením tělesné výšky, zmenšenou pohyblivostí a vytvořením hrbu. Osteoporóza je rozšířené onemocnění zvláště v pokročilejším věku. Postihuje téměř polovinu žen starších 55 let a mužů nad 65 let.
Ideální čas pro prevenci osteoporózy začíná v období dospívání, kdy kosti dorůstají do „dospělé“ délky. Nejdůležitějším stavebním prvkem kostí je vápník, jehož nedostatek ve výživě v mládí pocítíte právě „na stará kolena“. nejlepším zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky. vápník obsahují také sardinky, mák, luštěniny, listová zelenina, ořechy a ovesné vločky. Pro dobrou asimilaci vápníku je nutná také fyzická aktivita, hořčík a vitamin d. A také kolagen, jenž je neméně důležitý pro naše klouby. Jako prevence zdravých kloubů a chrupavek je vhodná želatina, která je zdrojem bílkovin pro stavbu kolagenu. Želatina je obsažena ve zvířecích kůžích, chrupavkách a pojivových tkáních. Najdeme ji v potravinách, jako jsou např. sulc, huspenina, tlačenka nebo také oblíbení gumoví medvídci.
u zánětlivých kloubních onemocněních se hodně diskutuje o tom, zda je vhodná dieta může ovlivnit. Uvádí se, že některé potraviny mohou pomáhat – například esenciální mastné kyseliny omega-3 (obsažené v mase tučných ryb – losos, makrela, sardinky) a omega-6 (obsažené v rostlinných olejích lisovaných ze semen, např. slunečnicový olej). Tělo využívá tyto esenciální mastné kyseliny k výrobě chemických látek, které pomáhají potlačovat zánětlivý proces a tak pravděpodobně pomáhají při artritidě. Ne všem pacientům ale tyto mastné kyseliny pomáhají. Proto se doporučuje vyzkoušet jejich užívání a pokračovat, povšimnete-li si pozitivní změny. každopádně však jezte hodně zeleniny a ovoce – zklidňují zánětlivé procesy, a proto by měly být pevnou součástí vašeho každodenního jídelníčku.
Některé druhy potravin mohou také artritidu zhoršovat. Omezte příjem sladkostí – je prokázáno, že vysoká hladina glukózy v krvi záněty zhoršuje. dále se nedoporučují potraviny, které obsahují kyselinu arachidonovou (vajíčka, vnitřnosti, hovězí maso a mléčné výrobky), a také rozvařená, smažená či připálená jídla. Pokud si všimnete, že vám tato nebo jiná strava skutečně zhoršuje obtíže, vypusťte ji ze svého jídelníčku např. na dobu jednoho měsíce. Pak ji znovu zkuste do jídelníčku zařadit a budeteli opět pozorovat zhoršení, vyřaďte ji napořád.
Redukujte nadváhu uvědomte si, že nadváha o 15 kg znamená 4x větší zatížení pro vaše kolenní klouby. I malé snížení tělesné hmotnosti vašim kloubům hodně pomůže. Trpíte-li artritidou a nemůžete být fyzicky tak aktivní jako před onemocněním, měli byste odpovídajícím způsobem snížit svůj energetický příjem.
Jezte vyváženou stravu, která obsahuje všechny nezbytné živiny, vitaminy a minerály a přitom pomáhá udržet přiměřenou tělesnou hmotnost či snižovat nadváhu. Omezte příjem tučných potravin a sladkostí. Jezte dostatek ovoce a zeleniny. Prospěšné jsou také ryby a drůbeží maso. výživa by měla obsahovat především dostatek vitaminů c, e a d, kolagenních peptidů a aminokyselin stimulujících tvorbu kolagenu. Nutný je dostatečný příjem kvalitních bílkovin, nejlépe rostlinného původu. Nezapomínejte rovněž na dodržování správného pitného režimu (2–3 litry tekutin denně).
Doporučované je zejména plavání a cvičení v bazénu (hydroterapie), protože voda nadlehčuje tělo a postižené končetiny se mohou pohybovat snáze než na suchu. Také jízda na rotopedu a cílené rehabilitační cvičení má pro postižené klouby velký význam. Vhodné je rovněž aerobní cvičení – chůze, plavání, tanec, lyžování, jízda na kole atd.
Látkou, jejíž příznivé účinky proti bolesti a zánětu při artróze kloubů byly opakovaně prokázány, je glukosamin. Tato tělu vlastní látka je (ve formě glukosamin sulfát) součástí doplňků stravy často označovaných jako kloubní výživa. Glukosamin významně napomáhá při přestavbě mezibuněčného pojiva chrupavky a při dlouhodobějším užívání snižuje bolest i zánět.
Uvádí se, že v evropě trpí některou z forem artritidy více než 100 milionů osob. problémy s artritidou jsou bolestivé a výrazně snižují kvalitu života prakticky všech pacientů. Artritida se přitom řadí mezi tzv. civilizační choroby – tedy choroby, které jsou spojeny s moderním, nezdravým způsobem života a stravování. Myslete na to dříve, než začnete mít problémy s klouby i vy.
21.03.2014 | Nejlepší návod, jak na jaře restartovat své tělo.
09.05.2014 | Jak si vytvořit individuální jídelní plán a přesně si v něm nalinkovat co, kdy a v jakém množství budeme jíst?
10.03.2014 | Proč je jídlo módní? A víte, co jíte?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.