24.06.2014 Redakce
Jak poznat při nákupu špekáček, který se nad ohněm celý nerozteče?
První rada zní - vyhněte se všem výrobkům nesoucím názvy jako buřt, buřtík, opékáček či táboráček. Vždy kupujte jen výrobky s visačkou špekáček, neboť ty jsou na rozdíl od všech napodobenin legislativně upraveny. Špekáček musí obsahovat nejméně 40 % masa a obsah tuku nesmí být vyšší než 45 %. Narazit byste v něm neměli ani na žádné separáty či zbytky kůže, barviva či soju. Ještě více byste si měli pochutnat na špekáčcích označených evropským logem Zaručená tradiční specialita, kde jsou normy ještě o poznání přísnější (38,5 % hovězího masa, 17,5 % vepřového). Jejich cena bude sice zpravidla vyšší, ale máte jistotu, že se vám nad ohněm nenávratně nerozplynou.
09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.
08.06.2023 | Ať už s nadšením grilujete obden nebo žhavíte uhlíky jen při zvláštních příležitostech, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept na steak vás od katastrofy nezachrání. Jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu letní kuchyně, a co si při grilování pohlídat?
06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.