Jak vybrat velikonoční mazanec?

Jak vybrat velikonoční mazanec?

30.03.2015 Redakce

Nestíháte tradiční velikonoční pečivo upéct, a proto se pro něj chystáte do obchodu? Poradíme vám, jak koupit ten nejlepší, jak ho doma skladovat a kdy nejpozději jej zkonzumovat.

Jak si v obchodě vybrat dobrý mazanec? Na co se při nákupu máme zaměřit?  

"Poctivý mazec poznáte podle jeho složení. Chuťově je vždy lepší mazanec máslový, protože máslo mu dodává kromě vláčnosti také jemnou chuť a typickou vůni," říká Martina Krajňáková, nákupčí sortimentu pekárny ve společnosti Tesco. "Důležitá je také vláčnost a objem mazance. Můžeme říci, že čím méně je mazanec vláčný, až tuhý, a také čím méně je takzvaně „přifouknutý“, tím větší podíl tuku, másla a cukru obsahuje. A to platí i naopak. Pokud nedáte dopustit na rozinky, je třeba si dát pozor, aby nebyly na povrchu mazance. Při pečení totiž získají nepříjemnou nahořklou chuť. Zaměřte se i na jeho celkový vzhled - mazanec by měl mít zlatavou barvu tak, aby nebyl nedopečený, ale ani připálený. Tradiční mazanec by měl být také posypaný mandlemi a uprostřed bochánku by měl být naříznutý kříž, což symbolicky odkazuje na Kristovo utrpení."

Jak bychom měli velikonoční mazanec správně skladovat a jak dlouho?

"Většinu mazanců koupíte jako pečivo zabalené v igelitovém sáčku. Je třeba dbát na to, aby se mazanec při změně teploty nezapařil," doporučuje nákupčí. "Obecně je ideální jej skladovat při pokojové teplotě a v šeru, nejlépe zabalený v utěrce, na suchém místě a v uzavřené nádobě, aby zůstal vláčný a neosychal. Nejlepší je ale pochutnat si na čerstvém mazanci, proto doporučuji toto tradiční velikonoční pečivo spotřebovat do 24 hodin po rozbalení."


Mohlo by vás zajímat

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.