30.03.2015 Redakce
Nestíháte tradiční velikonoční pečivo upéct, a proto se pro něj chystáte do obchodu? Poradíme vám, jak koupit ten nejlepší, jak ho doma skladovat a kdy nejpozději jej zkonzumovat.
"Poctivý mazec poznáte podle jeho složení. Chuťově je vždy lepší mazanec máslový, protože máslo mu dodává kromě vláčnosti také jemnou chuť a typickou vůni," říká Martina Krajňáková, nákupčí sortimentu pekárny ve společnosti Tesco. "Důležitá je také vláčnost a objem mazance. Můžeme říci, že čím méně je mazanec vláčný, až tuhý, a také čím méně je takzvaně „přifouknutý“, tím větší podíl tuku, másla a cukru obsahuje. A to platí i naopak. Pokud nedáte dopustit na rozinky, je třeba si dát pozor, aby nebyly na povrchu mazance. Při pečení totiž získají nepříjemnou nahořklou chuť. Zaměřte se i na jeho celkový vzhled - mazanec by měl mít zlatavou barvu tak, aby nebyl nedopečený, ale ani připálený. Tradiční mazanec by měl být také posypaný mandlemi a uprostřed bochánku by měl být naříznutý kříž, což symbolicky odkazuje na Kristovo utrpení."
"Většinu mazanců koupíte jako pečivo zabalené v igelitovém sáčku. Je třeba dbát na to, aby se mazanec při změně teploty nezapařil," doporučuje nákupčí. "Obecně je ideální jej skladovat při pokojové teplotě a v šeru, nejlépe zabalený v utěrce, na suchém místě a v uzavřené nádobě, aby zůstal vláčný a neosychal. Nejlepší je ale pochutnat si na čerstvém mazanci, proto doporučuji toto tradiční velikonoční pečivo spotřebovat do 24 hodin po rozbalení."
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.