Jak vybrat velikonoční mazanec?

Jak vybrat velikonoční mazanec?

30.03.2015 Redakce

Nestíháte tradiční velikonoční pečivo upéct, a proto se pro něj chystáte do obchodu? Poradíme vám, jak koupit ten nejlepší, jak ho doma skladovat a kdy nejpozději jej zkonzumovat.

Jak si v obchodě vybrat dobrý mazanec? Na co se při nákupu máme zaměřit?  

"Poctivý mazec poznáte podle jeho složení. Chuťově je vždy lepší mazanec máslový, protože máslo mu dodává kromě vláčnosti také jemnou chuť a typickou vůni," říká Martina Krajňáková, nákupčí sortimentu pekárny ve společnosti Tesco. "Důležitá je také vláčnost a objem mazance. Můžeme říci, že čím méně je mazanec vláčný, až tuhý, a také čím méně je takzvaně „přifouknutý“, tím větší podíl tuku, másla a cukru obsahuje. A to platí i naopak. Pokud nedáte dopustit na rozinky, je třeba si dát pozor, aby nebyly na povrchu mazance. Při pečení totiž získají nepříjemnou nahořklou chuť. Zaměřte se i na jeho celkový vzhled - mazanec by měl mít zlatavou barvu tak, aby nebyl nedopečený, ale ani připálený. Tradiční mazanec by měl být také posypaný mandlemi a uprostřed bochánku by měl být naříznutý kříž, což symbolicky odkazuje na Kristovo utrpení."

Jak bychom měli velikonoční mazanec správně skladovat a jak dlouho?

"Většinu mazanců koupíte jako pečivo zabalené v igelitovém sáčku. Je třeba dbát na to, aby se mazanec při změně teploty nezapařil," doporučuje nákupčí. "Obecně je ideální jej skladovat při pokojové teplotě a v šeru, nejlépe zabalený v utěrce, na suchém místě a v uzavřené nádobě, aby zůstal vláčný a neosychal. Nejlepší je ale pochutnat si na čerstvém mazanci, proto doporučuji toto tradiční velikonoční pečivo spotřebovat do 24 hodin po rozbalení."


Mohlo by vás zajímat

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Milovníci vína, spojte se! Je tu Pálavské vinobraní

06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.