30.03.2015 Redakce
Nestíháte tradiční velikonoční pečivo upéct, a proto se pro něj chystáte do obchodu? Poradíme vám, jak koupit ten nejlepší, jak ho doma skladovat a kdy nejpozději jej zkonzumovat.
"Poctivý mazec poznáte podle jeho složení. Chuťově je vždy lepší mazanec máslový, protože máslo mu dodává kromě vláčnosti také jemnou chuť a typickou vůni," říká Martina Krajňáková, nákupčí sortimentu pekárny ve společnosti Tesco. "Důležitá je také vláčnost a objem mazance. Můžeme říci, že čím méně je mazanec vláčný, až tuhý, a také čím méně je takzvaně „přifouknutý“, tím větší podíl tuku, másla a cukru obsahuje. A to platí i naopak. Pokud nedáte dopustit na rozinky, je třeba si dát pozor, aby nebyly na povrchu mazance. Při pečení totiž získají nepříjemnou nahořklou chuť. Zaměřte se i na jeho celkový vzhled - mazanec by měl mít zlatavou barvu tak, aby nebyl nedopečený, ale ani připálený. Tradiční mazanec by měl být také posypaný mandlemi a uprostřed bochánku by měl být naříznutý kříž, což symbolicky odkazuje na Kristovo utrpení."
"Většinu mazanců koupíte jako pečivo zabalené v igelitovém sáčku. Je třeba dbát na to, aby se mazanec při změně teploty nezapařil," doporučuje nákupčí. "Obecně je ideální jej skladovat při pokojové teplotě a v šeru, nejlépe zabalený v utěrce, na suchém místě a v uzavřené nádobě, aby zůstal vláčný a neosychal. Nejlepší je ale pochutnat si na čerstvém mazanci, proto doporučuji toto tradiční velikonoční pečivo spotřebovat do 24 hodin po rozbalení."
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.