23.05.2019 Jana Čiháková
Víno dokáže krásně dohrát chuť podávaných pokrmů. Jeho správný výběr může zásadně vylepšit celý gastronomický zážitek. Máme pro vás tipy trojnásobného sommeliera roku Davida Krále, díky kterým jako hostitelé zazáříte třeba při prvním grilování.
Kuřecí nebo krůtí steak je grilovací klasikou, která nezklame. Jestli chcete tato osvědčená jídla pozvednout o úroveň výš, hostům k nim nabídněte růžové suché víno odrůd Zweigeltrebe nebo Frankovka. Můžete se těšit na úplně nový chuťový zážitek. Naopak k trendům grilování patří mořské plody, například tygří krevety, norský losos nebo chobotnice. S mořskými specialitami si bude krásně rozumět šumivé či perlivé víno. Výtečnou volbou je italské Prosecco Mionetto nebo růžový Bohemia Sekt, které k létu neodmyslitelně patří.
Tip sommeliera: Jako dobrý hostitel musíte myslet i na nealkoholické nápoje, to ale nutně neznamená limonádu. Požadavky i těch nejnáročnějších hostů uspokojí nealkoholický Bohemia Sekt, který si při absenci alkoholu zachovává chuť a aroma kvalitního sektu. Je k dostání také ve variantě rosé, která se skvěle hodí právě na letní posezení.
Ani k hovězímu steaku nebo burgeru se nebojte nabídnout víno, vhodné jsou červené odrůdy s plnou výraznou chutí. Koneckonců tuto kombinaci si dopřáváme často v restauracích, a to kvůli jedinečné harmonii výrazných chutí masa a vína. Tak proč by právě grilování mělo být výjimkou? „Jistotou skvělého chuťového zážitku je šťavnatý steak a k němu víno odrůdy Zweigeltrebe nebo Modrý Portugal. Mým favoritem je Rulandské Modré barrique z produkce Víno Mikulov řady Sommelier Club, které vyniká výraznou a šťavnatou chutí s příjemnou kořenitostí z dubových sudů, ve kterých zrálo a výborně se hodí jak ke grilovanému masu, tak i burgerům,”říká hlavní sommelier společnosti BOHEMIA SEKT David Král.
Tip sommeliera: Víno Mikulov Sommelier Club Selection barrique Rulandské modré 2016
Víno má krásnou rubínovou barvu, elegantní vůni s tóny lesního ovoce, hořké čokolády a v pozadí jemný nádech kouře a vanilky. Chuť je šťavnatá, středně plná s příjemnou tříslovinkou. Jeho chuť nejlépe vynikne při teplotě 10 až 12 stupňů.
Při párování jídla a vína je potřeba dbát na vyváženost a harmonii chutí. Ke grilované zelenině, která sama o sobě nemá příliš výraznou chuť, se dobře hodí jemné víno, třeba suchý Ryzlink vlašský nebo Tramín červený.„Zvolit ke grilované zelenině chuťově výrazné plné víno by bylo chybou, která by mohla způsobit, že vůbec neucítíte chuť pokrmu. Se zeleninou si bude rozumět lehké svěží bílé nebo růžové víno s krátkou dochutí, které zároveň tak akorát osvěží,”radí sommelier David Král.
Tip sommeliera: Habánské sklepy Ryzlink vlašský
Tento znamenitý Ryzlink zaujme svou žlutozelenou barvou, ve vůni pak ovocným charakterem s tóny rybízu či angreštu a příjemnou kyselinkou, která přispívá ke svěžesti a výborné pitelnosti tohoto vína. Jeho chuť nejlépe vynikne při teplotě 9 až 11 stupňů.
Steaky, klobásky a burgery patří ke grilovací klasice, ale grilovat se dají i různé jiné pochoutky, třeba sýry. K nim se víno výtečně hodí, a to jak svěží bílé nebo růžové, tak i suché červené. „Víno vybíráme podle druhu sýra. Ke grilovaným sýrům s plísní nebo sýrům s výraznou chutí a aroma je vhodné plné červené víno. Naopak u těch s jemnou, méně výraznou chutí platí totéž, co u zeleniny, bude jim sedět sušší růžové nebo bílé víno,“ říká sommelier David Král.
Tip sommeliera: Víno Mikulov Sommelier Club Zweigeltrebe rosé 2018 pozdní sběr
Krásná růžová barva připomínající maliny či třešně, intenzivnější ovocné aroma černého rybízu, malin a lesních jahod. Chuť je středně plná, svěží, šťavnatá, ovocného charakteru s delší dochutí.Pro nejlepší zážitek z chuti i osvěžení jej vychlaďte na 9 až 11 stupňů.
Sklenka vína v létě má i další funkci, kterou je osvěžení. Myslete proto na to, abyste měli víno vychlazené na optimální teplotu. Ta je při podávání totiž klíčová. „Příliš vychlazené nebo naopak teplé víno může úplně zkazit požitek z jeho konzumace. Všechna vína je potřeba chladit. Doby, kdy se červené víno pilo při pokojové teplotě, jsou už dávno pryč. Pro červené je optimální rozmezí 14 až 18 stupňů, růžové a bílé bude nejlépe chutnat při teplotě okolo 8 až 10 stupňů, sekt pak podávejte vychlazený na 5 stupňů,”uzavírá sommelier David Král.
Tip sommeliera: Ke správnému zážitku z vína patří i vhodná sklenka. Její tvar pomáhá vyniknout a uchovat vlastnosti vína. Pokud tedy hostům naléváte dobré kvalitní víno, zaslouží si pohárky na stopce.
09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.
12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.
23.02.2023 | Burgery bez masa jsou jasnou volbou pro lidi, kteří jsou vegetariáni nebo vegani. To ovšem neznamená, že jsou určené jen pro ně. Vyměnit občas hovězí placku za rostlinnou variantu může přinést hned několik benefitů. Zapomeňte na suchou placku bez chuti uprostřed housky. Šťavnatý a chutěmi nabitý burger si můžete připravit i bez masa. Inspirujte se osvědčenými tipy z praxe. Máme pro vás recepty na "plant based" placky i triky pro správné sestavení a obložení burgeru.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.