09.03.2015 Redakce
Teprve nedávno jsem si všiml, že u ovoce a zeleniny mohu narazit na označení třídy jakosti. Je to nějaká novinka?
Od roku 2009 se do jakostních tříd (I. a II.) zařazují následující druhy ovoce a zeleniny: jablka, hrušky, citrusové plody, kiwi, broskve a nektarinky, jahody, stolní hrozny révy vinné, salát, endivie kadeřavá letní a endivie zimní, paprika zeleninová a rajčata. U II. Třídy můžeme zaznamenat malá poškození, a to jen u 10% hmotnosti nebo počtu. Pro obě třídy však platí, že produkty musejí být celé a zdravé, nenapadené hnilobou, škůdci či poškozené mechanicky či mrazem. Stejné hygienické podmínky platí i pro okrájené či nařezané produkty.
05.05.2022 | Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?
14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.
09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.