15.04.2022 probio
Velikonoce už klepou na dveře - nejvyšší čas se na ně náležitě připravit. Na barvení vajec ještě času dost, na pečení však nikoli. Udělejte si velikonoční perníčky, nadýchané jidáše nebo mazanec s ořechy!
Ingredience:
Postup:
V míse smíchejte mouku, cukr, namleté ořechy, sodu, perníkové koření a sůl.
Přidejte rozehřáté máslo, vejce, med a najemno nastrouhanou citronovou kůru a vytvořte hladké těsto. Dejte ho do lednice na 1 – 2 hodiny.
Znovu propracujte těsto a vyválejte na oblíbenou tloušťku, pro tenké perníčky 2-3 mm, pro perníčky silnější 5 mm, vykrájené perníčky pokládejte na plech. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C 7-8 minut.
Perníčky ozdobte polevou nebo je nechte jen přírodní.
Ingredience
Do 3 lžic vlažného mléka nebo rostlinného nápoje rozmíchejte 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobte droždí a nechte na teplém místě, dokud nevzejde kvásek.
Mouku smíchejte s cukrem a přidejte žloutky rozšlehané se špetkou soli, špetkou mletého muškátového oříšku a na jemno nastrouhanou kůrou z chemicky neošetřeného citronu. Přidejte vzešlý kvásek, rozpuštěné zchladlé máslo a vypracujte v pevné těsto. Při hnětení těsta přidávejte mléko postupně, dle potřeby.
Těsto zakryjte a nechte 2 hodiny kynout. Během této doby ho dvakrát promíchejte vařečkou, aby se provzdušnilo.
Do vykynutého těsta zapracujte rozinky a na hrubo nasekané ořechy.
Z těsta vytvarujte bochánek a nechte na plechu vyloženém pečicím papírem ještě chvíli nakynout. Poté ho potřete bílkem a posypte oloupanými nasekanými mandlemi.
Vrch mazance nařízněte křížem a pečte prvních 10 minut na 220 °C a dalších 40 minut pozvolna dopékejte na 150 °C.
Upečený mazanec potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout.
Ingredience
Droždí rozdrobte do misky. Přidejte lžíci cukru a rozmíchejte. Přilijte trochu vlahého mléka, přidejte mouku a rozmíchejte. Překryjte utěrkou a nechte v teple vzejít kvásek. V míse promíchejte mouku, cukr, špetku soli, muškátový oříšek a citronovou kůru. Ve zbytku mléka rozpusťte na kousky pokrájené máslo.
Do zchladlé mléčné směsi zašlehejte žloutky. Po 20 minutách kvásek přendejte k mouce, přilijte mléčnou směs a vypracujte těsto. Zakryjte mísu utěrkou a nechte 45 – 60 minut kynout. Během kynutí těsto propracujte. Těsto rozdělte na +/- 17 kousků. Z každého vyválejte pramen a ten stočte do libovolného tvaru. Ty přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 20 minut kynout. Potřete rozšlehaným vejcem.
Vložte do trouby předehřáté na 170 °C – horkovzduch. Pečte 20 minut. Ještě horké potřete medem.
23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.