10.03.2015 Redakce
Na jaká jídla si mám dávat pozor na dovolené, abych zbytečně neohrozil své zdraví?
Obecně se doporučuje opatrnost především při konzumaci pokrmů obsahujících syrové maso, vejce a drůbež, pozor dávejte i na syrové korýše a měkkýše. Riziko kontaminace hrozí i u listové zeleniny, protože si nemůžete být jisti, zda a jak byla omyta. Ovoce a zeleninu vždy omývejte a před konzumací oloupejte. Samostatnou kapitolou při cestování je voda – pokud je to možné, objednávejte si nápoje bez ledu, u balených vod kontrolujte neporušenost uzávěrů. Nakupujete u stánků či na tržišti? Předtím, než začnete vybírat, podívejte se načistotu provozovny, osobní hygienu prodavače a způsob uskladnění potravin.
06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.
09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.
05.05.2022 | Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.