KALORICKÉ TABULKY V PRAXI: MĚJTE PŘÍJEM POD DOHLEDEM!

KALORICKÉ TABULKY V PRAXI: MĚJTE PŘÍJEM POD DOHLEDEM!

24.01.2023 KATEŘINA KMECOVÁ

I když se nám tvůrci všech možných diet snaží prodat myšlenku, že hubnutí je otázkou striktního dodržování velmi omezeného směru stravování, které je podmíněno vyřazením celé škály potravin, zastánci kalorických tabulek to vidí jinak. V případě plného zdraví není nutné z jídelníčku vyřazovat v zásadě nic a hubnutí se i tak dostaví, pokud jsou tedy tabulky správně nastavené. Jde jen o to dodržet jednoduchou rovnici: kalorický příjem musí být nižší než výdej.

Kalorické tabulky jsou jakýmsi stravovacím deníčkem do mobilního zařízení, kam si lze zapsat všechno zkonzumované jídlo. Na základě výchozího nastavení pak spotřebitel získává přehled nejen o tom, jak je na tom s celkovým energetickým příjmem, ale také, zda má vyvážený příjem jednotlivých makronutrientů (sacharidy, tuky, bílkoviny).

Kalorické tabulky jsou v základní verzi, která je pro většinu uživatelů zcela dostatečná, zdarma. Navíc jde o aplikaci českou, takže se v ní nacházejí potraviny dostupné v našich obchodech i celé pokrmy, typické pro naši kuchyni. Lze si také předplatit premium verzi, ve které jsou rozšířené informace, včetně údajů o cukru, soli, vápníku a mastných kyselinách. Zásadním výchozím bodem pro optimální fungování je správné nastavení tabulek. Zadat je nutné nejen základní údaje, jako je výška, věk, váha, ale také poměr tělesného tuku či koeficient pro tělesnou aktivitu.

PŘES 200 TISÍC POLOŽEK

Velkou výhodou kalorických tabulek je penzum potravin. Není tak třeba přepisovat nic z obalů nebo pátrat po tom, jak vysokou kalorickou hodnotu má jablko. Stačí zadat, kolik dané potraviny dotyčný zkonzumoval, a do tabulky se automaticky zapíše přijatá hodnota, společně s dělením na tuky, bílkoviny a sacharidy. Vychytávkou je pak i možnost načíst přímo z obalu čárový kód potraviny, pod kterým se v tabulkách vyhledá. Lze si zapsat i vlastní recept, je napoprvé nutné rozepsat jednotlivé ingredience a jejich množství, což je poněkud zdlouhavé, ale výhodou je, že se je k němu možné vždy vracet.

Kalorické tabulky pak průběžně s přidávanými jídly ukazují, jak je dotyčný uživatel na tom v rámci nastaveného příjmu. V momentě, kdy se dostane na požadovaný denní příjem, objeví se zelené kolečko. To samé platí i pro jednotlivé složky, tedy tuky, bílkoviny, sacharidy. Pokud se nějaký den nedaří cíle naplnit, ať již proto, že byl příjem nízký, nebo naopak příliš vysoký, zůstanou kolečka červená.

NIKDY POD BAZÁL

Toto je tedy strana příjmu, stejně tak důležitá je i strana výdeje. Vyvážený jídelníček je třeba doplnit pohybem. Ideální je zařadit pohybu tolik, aby se příjem mohl pohybovat co nejvíce nad bazálním příjmem. To je takový příjem, který tělo potřebuje pro své fungování a zajištění základních životních funkcí, tedy energie, kterou tělo spálí bez dalšího přičinění, bez zapojení pohybu. U každého se bude tento příjem lišit v závislosti na pohlaví, věku, výšce, hmotnosti a poměru tělesného tuku. Nastavený energetický příjem nesmí být nikdy nižší než tento bazální příjem. Přesto se i řada výživových poradců při tvorbě jídelníčku k této praxi uchyluje. V tomto nastavení však nejde o zdravé hubnutí, naopak tělo se nechává vyhladovět, neboť nemá dostatečnou energii ani na zajištění svých základních funkcí.

Výdej je možné si do tabulek zadat centrálně v rámci koeficientu průměrné denní aktivity, nebo si aplikaci propojit například s chytrým i hodinkami a jednotlivé aktivity si přenášet jejich prostřednictvím.

DOBRÉ PLÁNOVÁNÍ

Kalorické tabulky spotřebitele naučí velmi dobře plánovat – ideální je zapsat si celý jídelníček den předem, aby uživatel večer nezjistil, že mu nezbývá žádná rezerva na večeři, případně již překročil tuky a sacharidy, ale na bílkovinách je sotva v polovině plánovaného příjmu. Zároveň se naučí si jídla předem i připravovat. Základ je být v zapisování upřímný a důsledný.

Tabulky se zdaleka netýkají jen těch, co chtějí hubnout. Obecně největší problém bývá se splněním nároků na příjem bílkovin a také vlákniny. Není samozřejmě nutné mít v tabulkách nastavený jen deficit, naopak to ani není dlouhodobě žádoucí. Dostane-lis se uživatel na předsevzatou hmotnost, kterou si chce udržet, tabulky si přenastaví na režim udržovací, ve kterém je příjem a výdej v rovnováze. Existují i osoby, které potřebují naopak přibrat, nastaví si tedy režim nabírací, kdy přijaté kalorie jsou vyšší než energetický výdej.

VŠE POVOLENO

Nespornou výhodou je uvědomění si, že jíst lze prakticky všechno. Tabu není ani dort na oslavě nebo burger v restauraci. I s takovým potěšením se do nastaveného příjmu jde směle vejít. Jde jen o to chytře naplánovat zbytek dne. Tabulky navíc nemají být celoživotním nástrojem, jak se stravovat, v ideálním případě by měly sloužit jako průvodce, jak se v jídle dále vzdělat, na základě nezpochybnitelných údajů si udělat obrázek o tom, jak ve skutečnosti jíme a tento poznatek přenést na udržitelně zdravé stravování, ve kterém nebude chybět žádná z důležitých složek, získání přehledu o složení, ale také o množství, které je vhodné zkonzumovat. To, co se spotřebitelé naučí při zapisování, pak zúročí při stravování, které bude založeno na intuitivní bázi.

 


Mohlo by vás zajímat

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

KOMORA: VYŠŠÍ DPH NA SLAZENÉ NÁPOJE JE NESMYSL - NIC NEŘEŠÍ

24.07.2024 | Potravinářská komora České republiky (PK ČR) zásadně odmítá aktivitu ministerstva zdravotnictví pro zavedení speciálně daně na slazené nápoje. Ta by se měla řídit množstvím cukru v nápoji. Důvodem pro její zavedení je argument, že sladké nápoje škodí zdraví a vedou k obezitě. Neexistují však důkazy, že by vyšší zdanění slazených nápojů snížilo obezitu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.