Konzumace sladkovodních ryb napomáhá snižování hladiny cholesterolu

Konzumace sladkovodních ryb napomáhá snižování hladiny cholesterolu

23.11.2009 Petr Engliš

Protože většina obyvatel ČR ve svém jídelníčku sladkovodní ryby zcela opomíjí a silně podceňuje jejich význam pro lidské zdraví, pozvali jsme k rozhovoru odborníka na slovo vzatého. O své poznatky se s námi podělil doc. MUDr. Petr Petr, Ph.D., který se svým týmem realizuje řadu průzkumů věnujících se významu rybího a drůbežího masa pro lidský organismus.

PANE DOCENTE, CO VÁS PŘIVEDLO K MYŠLENCE ZABÝVAT SE PROBLEMATIKOU VLIVU KONZUMACE SLADKOVODNÍCH RYB NA HLADINU CHOLESTEROLU V KRVI?

svet potravin sladkovodni rybyzákladní úvaha, proč se vůbec zabývat spotřebou rybího masa, vychází z toho, že – velmi zjednodušeně řečeno – zdravotnictví a zdravotnické činnosti zřejmě neovlivňují skutečný zdravotní stav populace víc než z 30 až 50 %. přitom musíme mít na paměti, že člověk je de facto také to, co jí. složení našeho těla, poměr v něm obsažených složek a látek předurčuje biologickou kvalitu tohoto složitého bio-psycho-sociálního systému, totiž lidského individua a jeho zdraví, respektive zdravotního stavu. zejména to platí o obsahu cholesterolu a dalších „tukových“ látek, a to jak v krvi, tak ve tkáních. Hladina celkového cholesterolu v plazmě (cholesterolemie) a poměr mezi cholesterolem vyskytujícím se v pro nás příznivé (hdl cholesterol) a pro nás nepříznivé (ldl cholesterol) formě se považuje za samostatný nezávislý rizikový faktor pro onemocnění srdce a cév, včetně infarktu myokardu. Snížení průměrných hodnot celkového cholesterolu v potravinovém řetězci je provázeno snížením výskytu těchto onemocnění. Široce založené populační studie (s. heyden a spol.) prokazují souvislost mezi změnami životního stylu, zejména pak stravovacích návyků, hladinou cholesterolu a výskytem infarktu myokardu. Vzestup spotřeby rybího masa o 28 %, spolu se zvýšenou spotřebou výrobků z odtučněného mléka a z drůbežího masa, se považuje za rozhodující prvek v tomto příznivém trendu v usA. unikátní projekt, totiž tzv. cholesterolový vyšetřovací, výchovný a léčebný program, jehož byl prof. S. Heyden koordinátorem, je jedním z největších úspěchů preventivní medicíny vůbec. Konkrétně lze dokladovat, že zvýšení spotřeby rybího masa z průměrných 6 kg na osobu za rok na 7,7 kg na osobu za rok mezi šedesátými až osmdesátými léty vedl v usA k tomuto příznivému obratu – ubývání incidence (výskytu) infarktu myokardu. profesor heyden, známý svým břitkým humorem, je autorem zjednodušeného vyjádření, kterým nezapomenutelnou formou charakterizuje jím prosazované stravovací zásady a říká: „Čtyři nohy špatně, dvě nohy lépe, žádné nohy nejlépe“.svet potravin sladkovodni ryby

STALY SE TEDY TYTO STUDIE INSPIRACÍ PRO VAŠE VLASTNÍ VÝZKUMY?

Ano. Představme si, že průměrná spotřeba rybího masa v zemích EU (před vstupem Čr) je 17 kg na osobu za rok, přitom v norsku a Portugalsku činí až několik desítek kilogramů na osobu za rok. Průměrná spotřeba rybího masa v ČR je přibližně 5 kg na osobu za rok, přičemž na sladkovodní ryby připadá asi 20 % (tj. 1 kg/ osoba/rok).

MŮŽETE, PROSÍM, ČTENÁŘE BLÍŽE SEZNÁMIT S PRŮBĚHEM A VÝSLEDKY VAŠEHO PROJEKTU NUTRAFISH?

Jihočeský kraj se systematicky věnuje podpoře zdravého způsobu života, dokonce u nás existuje i specifický program, který nese doslovně tento název: podpora zdravého způsobu života. Kdyby nebylo organizační podpory a fi nančního zajištění ze strany Jihočeského kraje jako právnické osoby, nikdy bychom nemohli docílit toho potěšujícího stavu, že během pěti měsíců snědli naši strávníci téměř o jednu tunu rybího masa více, než kdyby tento program neexistoval. V rámci tohoto programu jsme prováděli i projekt nuTrAFish, který byl věnován nutraceutickému ( tj. zdravotně příznivému) významu konzumace rybího masa. V menze Jihočeské univerzity připravili odborníci svým způsobem unikátní jídelníček, při jehož pravidelném dodržování je spotřeba rybího masa 3x vyšší, než je celostátní průměr. Vlastní projekt prováděla nemocnice České budějovice, a. s., v úzké spolupráci a každodenní součinnosti s menzou Jihočeské univerzity v Českých budějovicích. Tato organizace zajišťuje pravidelné stravování nejen ve vlastních jídelnách, vysokoškolských menzách v užším slova smyslu, dodává jídla i do domovů pro seniory v našem kraji, a mimochodem i do naší nemocnice – nemocnice České budějovice, a. s. Tyto skutečnosti jsme při realizaci projektu NUTRAFISH využívali. Při hodnocení získaných výsledků pozorujeme, že existují podklady pro názor, že pravidelná konzumace rybího masa v tomto uspořádání zřejmě vede ke snížení  hladiny celkového cholesterolu a ke zvýšení hladiny příznivé formy cholesterolu u takto se chovajících strávníků.svet potravin sladkovodni ryby

Koncem roku 2008 jsme se proto také sešli v Českých budějovicích na semináři k této problematice a snažíme se najít racionální cestu, jak dál v našich snahách pokračovat, tj. prokazovat příznivý vliv konzumace rybího masa v rovině teoretické, a jak využít tyto podněty ke zvýšení spotřeby rybího masa v rovině praktické.

VÝSLEDKY JSOU TO VSKUTKU POZITIVNÍ, A JÁ STEJNĚ JAKO VY UPŘÍMNĚ VĚŘÍM, ŽE SLADKOVODNÍ RYBY OPĚT NAJDOU SVÉ MÍSTO V ČESKÝCH KUCHYNÍCH, JAK TOMU BÝVALO OD NEPAMĚTI.

Ano, pro nás v Čechách musí dnes znít téměř neuvěřitelně staré stížnosti, kterými čeleď častovala své pány zaměstnavatele v pozdním středověku a na počátku novověku, že totiž si vymiňujeme, aby ryba nebyla podávána k jídlu více než dvakrát týdně, a jako stav nesnesitelný pracující popisovali, že jsou takoví páni, kteří i třikrát týdně čeládce rybu ke krmi předkládají. Co k tomu říci? Kéž bychom takto „trpěli“ i my nyní, v současné době, kdy spotřeba rybího masa je u nás zřejmě na historickém minimu. Chceme rozhodně přispět k jejímu zvýšení a upřímně a se znalostí věci doporučujeme všem z nás začít co nejdříve.

JEŠTĚ SE VÁS ZEPTÁM NA VÁŠ OSOBNÍ VZTAH K SLADKOVODNÍM RYBÁM. MÁTE JE ČASTO NA TALÍŘI NEBO JTE SPÍŠ PŘÍKLADEM RČENÍ, ŽE KOVÁŘOVA KOBYLA CHODÍ BOSA?

Pocházím z Římova u Českých Budějovic, řeka Malše byla vlastně mým domovem a školou života v přírodě, chuť čerstvě uloveného jelce-tlouště, usmaženého na pánvi, víte, to vás provází po celý život. Tedy co do vztahu ke sladkovodním rybám v jídelníčku jsem „dobře okován“.


Mohlo by vás zajímat

V létě si hýčkejte žaludek

14.07.2014 | Srdce v ohni – cítíte to stejně, nebo jste stále unavení? Tradiční čínská medicína říká, že letní období je v elementu ohně, ke kterému se řadí orgánový okruh srdce a tenkého střeva.

Vyplatí se krabičková dieta?

22.04.2014 | Jak si vybrat správnou dietu až do domu?

7 triků, jak zhubnout po čtyřicítce

30.06.2014 | Čtyřicítka je věk, kdy už tělo nespaluje tak rychle a kilogramy mnohem rychleji nabíráme, než shazujeme. Je tedy nutno k němu přistupovat trochu jinak. Jak se zbavit nežádoucích kil a své tělo dostat pod kontrolu?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.