Krémová dýňová polévka: Dáte si?

Krémová dýňová polévka: Dáte si?

01.11.2021 red, archiv 2015

Vyzkoušejte muškátem navoněnou a velice chutnou podzimní polévku, která vás zahřeje i příjemně nasytí.

Ingredience: 

1 dýně (ideálně Hokkaidó), 2 lžíce olivového oleje Penny, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 700 ml zeleninového vývaru, 3–4 lžíce smetany Boni, muškátový oříšek dle chuti, špetka soli, mletý černý pepř

Postup: 

Z omyté a rozkrojené dýně odstraníme semena a nakrájíme ji na středně velké kostičky (slupku odstraňovat nemusíme, při vaření brzy změkne). V hrnci na rozehřátém oleji zlehka osmahneme nakrájenou cibuli a česnek tak, aby změkly, ale nezabarvily se do zlatova. Poté přidáme nakrájenou dýni a za občasného míchání vše smažíme asi 10 minut. Pomalu přilijeme zeleninový vývar a vaříme dalších 10 minut, dokud není dýně zcela měkká. Přidáme smetanu pro zahuštění a kousky dýně rozmixujeme tyčovým mixérem, musí vzniknout krémová konzistence. Nakonec polévku ochutíme muškátovým oříškem solí a pepřem. Polévku lze podávat s trochou šlehačky, nastrouhaným sýrem, praženými kousky chleba nebo dýňovými semínky.


Mohlo by vás zajímat

Slovensko zavede daň ze slazených nápojů: Česko je s otazníkem, komora daň považuje za hloupost

12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.

ESPRESSO S TONICEM DOHROMADY? ANEB DRINK, DO KTERÉHO SE ZAMILUJETE

10.07.2024 | Toužíte během horkých dní po drinku, který vás osvěží a zároveň nakopne? Inspirujte se u oblíbeného řetězce kaváren CrossCafe s receptem na Espresso Tonic, který je vyhlášený díky dokonalé kombinaci hořkosti, kyselosti a sladkosti. Kavárny CrossCafe navíc nabízejí také variantu s grepem - Grepresso, které se u zákazníků těší čím dál větší oblibě.

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.