Krok ke zdravému stravování: Nové výrobky mají méně cukru, tuku a soli

Krok ke zdravému stravování: Nové výrobky mají méně cukru, tuku a soli

28.12.2020 Jana Čiháková

Od roku 2014 vyhlašuje Potravinářská komora ČR „Cenu Potravinářské komory o nejlepší potravinářský inovativní výrobek“, a to pro všechny potravinářské komodity.

Cílem této aktivity České technologické platformy pro potraviny je podpořit transfer výsledků potravinářského výzkumu a vývoje do praxe a zavádění inovací s důrazem na kvalitní české potraviny. Potravinářská komora ČR a Česká technologická platforma pro potraviny dlouhodobě usilují o zvýšení kvality českých potravin a posílení konkurenceschopnosti tradičních českých potravinářských výrobců.

Tato soutěž je plně v souladu s prioritami zvýšení podílu kvalitních českých výrobků na tuzemském trhu a nárůstu vývozu produktů s vysokou přidanou hodnotou. Soutěž probíhá v období březen – červen každého roku, hodnoticí komise zasedá v průběhu července. Hodnoticí komise je složená z odborníků Potravinářské komory ČR, Ministerstva zemědělství ČR, Výzkumného ústavu mlékárenského, Výzkumného ústavu potravinářského Praha, Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a Mendelovy univerzity v Brně.

Bodování výrobků je provedeno podle následujícího složení: inovativnost 30 %, výživová hodnota výrobku ve smyslu celkového profilu potraviny 30 %, senzorické vlastnosti 30 % a celkový dojem hodnotitele 10 %.

Oceněné výrobky

Cena Potravinářské komory ČR za nejlepší inovativní výrobek byla za rok 2020 odbornou porotou udělena následovně:

 a) reformulace roku (v kategorii se zúčastnily jen střední a velké podniky)

Jako nejlepší výrobekbyl vyhodnocen Lipánek tvarohový (MADETA, a. s .) – úpravou recepturyvyšla společnost vstřícpřání zákazníků na sníženíenergetické hodnoty; byl sníženobsah cukrů a bylo zvýšenomnožství tvarohu při zachováníchuťových vlastností. 

dále byly oceněny výrobky:

Super mysli – bez přidaného cukru Křupavá čokoládaa kokos (Emco spol., s r. o .) – bez použití cukru, obsahuje probiotickou vlákninu z kořene čekanky, použitá čokoláda neobsahuje cukr.

Mattoni esence pomeranč (Mattoni 1873, a. s .) – součást nové produktové řady Mattoni esence, která spojuje oblíbenou chuť přírodní minerální vody a přírodního aromatu. Inovace spotřebitelům nabízí nesladké osvěžení s ovocnou příchutí, a to bez obsahu cukru či sladidel.

Nestlé Cheerios Oat (Nestlé Česko, s. r. o.) – Cheerios Oat je záměna za výrobek Cheerios s medovými kroužky a ovesnými lupínky. Nové cheerios obsahují 91 % celozrnné ovesné mouky a jen 9 % přidaného cukru.

Re: FUEL sandwich on the go (UNILEVER ČR, spol. s r. o.) – zmrzlina s vanilkovou příchutí se sladidly, ve vícezrnných sušenkách se semeny chia (Salvia hispanica) a se sladidly (40 %); s vysokým obsahem vlákniny, bez přídavku cukrů – obsahuje jen přirozeně přítomnécukry

b) bezpečnost a kvalita potravin

Jako nejlepší výrobek byla vyhodnocena Rybí pomazánka uzený sumeček africký (TILAPIA, s. r. o.) – vyrobeno z ručně filetovaných ryb, jde o rozšíření sortimentu rybích delikates – velmi jemná pomazánka příjemně vonící po uzené rybě, odlehčená přidáním jogurtu; výrobek má vysoký obsah rybího masa oproti podobným pomazánkám na trhu.

dále byly oceněny společnosti s výrobky:

Rybí tatarák a Tlačenka z ryb Mozambik (TILAPIA, s. r. o.) – opět jde o nové výrobky a rozšíření sortimentu rybích delikates.

Dále byl oceněn výrobek KLÍČENÉ čočka červená lupínky (SEMIX PLUSO, spol. s r. o .) – jde o naklíčené zrno čočky, které je díky procesu klíčení lépe stravitelné ve srovnání s nenaklíčeným zrnem; celý proces klíčení byl vyvinut, sledován a jeho výsledky analyzovány ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským, a. s . – vysoký obsah bílkovin a vlákniny.

dále byly oceněny společnosti s výrobky:

Zrníčko vícezrnné (Beas, a. s.) – výrobek určený pro dopečení splňuje podmínku bezpečnosti: balení do ochranné atmosféry; balením do směsi plynů CO2 a N2 je zajištěno prodloužení trvanlivosti výrobku bez použití konzervačních látek; ochranná atmosféra zároveň umožňuje uchovat barvu, chuť a tvar i u tepelně zpracovaných potravin; u podmínky kvalita jde o vícezrnný výrobek s celozrnnou pšeničnou moukou (30 % z celkového obsahu mouky) a s celými semínky dýně, slunečnice, lnu a ječnými kroupami. 

Telecí párky (MASO UZENINY PÍSEK, a. s.) – vylepšená písecká receptura, párky s vysokým obsahem masa 80 %, v přírodním skopovém střívku, se sníženým obsahem tuku a soli.

BeBe Dobré ráno Extra borůvkové se lněnými semínky a BeBe Dobré ráno Extra malinové s chia semínky (Mondelez CR Biscuit Production , s. r. o.) – inovativní cereální sušenky s přídavky lněných nebo chia semínek s přidanými neminerálními látkami (vápník, železo, hořčík), obsahují pomalu stravitelné škroby. 

Puding delikátní – čokoláda (OLM A, a. s.) – pro pudink byl použit škrob bez E čísla a z receptury byly odstraněny všechny přídatné látky (karagenan, guar apod.), což není u této skupiny běžné a jednoduché pro technologii výroby, použitícertifi kovaného kakaa UTZ.

Žitno-pšeničný toustový chléb (PENAM, a. s.) – toustový chléb unikátní vysokým podílem žitné mouky a technologií výroby. Je vyrobený podle české cechovní normy, obsahuje kvalitní vitální kvas, slunečnicová semena a má vysoký obsah bílkovin.

Klíčené pohankové lupínky a Klíčené quinoa lupínky (SEMIX PLUSO, spol. s r. o.) – klíčená zrna pseudocereálie – lépe stravitelné, zdroje vlákniny a bílkovin, vhodné pro bezlepkovou dietu 

KNORR Veganské mleté s červenými fazolemi v chilli omáčce (UNILEVER ČR, spol. s r. o.) – hotový pokrm, nabízí inovovaný způsob zvýšení konzumace luštěnin a zeleniny s přirozeným obsahem vlákniny, vitaminů a minerálních látek 

Urban Monkey Raw shot ginger jablko -zázvor -citron a Urban Monkey Raw juice green power – jablko-ananas-kapusta-špenát-máta (UNILEVER ČR, spol. s r. o.) – vícedruhové lisované šťávy (ovoce; ovoce-zeleniny) lisované za studena, ošetřené vysokým tlakem, nepasterované – zvyšování příjmu ovoce a zeleniny při zachování výživově významných látek a senzorických vlastností.

Špekáčky extra – vázané (VÁHALA a spol. s r. o.) – upravena receptura – odstraněn glutamát sodný, bramborový škrob, snížení obsahu tuku a soli; vyvážená chuť, křehkost a šťavnatost.

 c) potraviny pro zvláštní výživu

DONUTS & CROISSANTS (ADVENI MEDICAL, spol. s r. o.) – sypká směs pro přípravu kynutého těsta na běžné pečivo, sladké pečivo, croissanty a na knedlíky – bez lepku, obsahuje luštěninové mouky (mouka z červené čočky, mouka z fazole mungo), hrachovou vlákninu a tři druhy vlákniny; výrobek dosáhne na výživové tvrzení: „zdroj vlákniny“.

Dále byl oceněn výrobek Müsli tyčinky naslano sýrové, bez lepku (SEMIX PLUSO, spol. s r. o.) – výrobek je unikátní novinkou na trhu; jde o první müsli naslano v ČR, má vysoký obsah vlákniny, obsahuje luštěniny.

dále byly oceněny společnosti s výrobky:

ALPRO – rostlinný kávový nápoj se sójou a karamelem (Danone , a. s .) – přirozeně bez laktózy, 100% rostlinný původ, s nízkým obsahem tuku, zdroj bílkovin, bohatý na vlákninu.

Bezlepkový chlebík CELIO (PENAM, a. s .) – Bezlepkový chlebík CELIO obsahuje lněná a slunečnicová semínka, mletou praženou čočku, inulin, psyllium, kvas; vysoký obsah bílkovin, zdroj vlákniny.


Mohlo by vás zajímat

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Pesto není jen směsí zdravých bylinek: Nyní po jeho konzumaci skončilo v nemocnici pět osob

12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.