Kupujete cukroví aj. od známého, známé, co má známou z práce? Tak pozor!

Kupujete cukroví aj. od známého, známé, co má známou z práce? Tak pozor!

30.11.2021 Jana Čiháková, archiv 2019, shutterstock

Maminky na mateřské, ženy v domácnosti a babičky v důchodu, ve kterých se probouzí podnikatelský duch přes sociální sítě nabízejí své služby – od pečení cukroví, přes přípravu bramborového salátu až po chlebíčky a obložené mísy. Ale co na to říkají pravidla?

Prodejem doma vyrobených potravin si lze totiž přivydělat až 15 000 korun. Kdo ale reguluje a hlídá tento prodej a komu se hospodyňky – podnikatelky musí zodpovídat?

Podle pravidel?

Pečení cukroví, pečiva či výroba lahůdek se považuje za výrobu potravin v domácnosti spojenou s jejich následným prodejem z domu. Je zde totiž splněna podmínka určité kontinuity činnosti a určitého stupně organizace. Přivydělávající si hospodyňka tak musí vlastnit živnostenské oprávnění pro výrobu a prodej potravin, podnikatel je povinen zajistit, aby provozovna byla způsobilá pro provozování živnosti podle zvláštních právních předpisů (§ 17, zákona 455/1991 Sb. o živnostenském podnikání v platném znění, odst. 1 a 4).

Výroba potravin je vázána na splnění určitých požadavků, které stanoví obecně závazné předpisy (Nařízení ES, zákony a vyhlášky platné v ČR). Je třeba respektovat skutečnost, že výroba potravin i v malém objemu je činnosti epidemiologicky závažnou proto se ještě před zahájením činnosti musí tazatelka seznámit a v rozsahu přiměřeném činnosti respektovat ustanovení potravinové legislativy včetně předpisů a ustanovení souvisejících s ochranou veřejného zdraví. Jde především o posouzení, do jaké míry jsou v přiměřené míře odpovídající charakteru a rozsahu činnosti základní – bezpodmínečné požadavky stanovené Nařízením Evropských společenství č.852/2004 o hygieně potravin. Výrobce je také povinen se registrovat u místně příslušného inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Jde o ohlašovací povinnost, která vyplývá z § 3 zákona č. 110/1997.

Čeští pseudoživnostníci…

Z našeho průzkumu i informací Státní zemědělské a potravinářské inspekce je patrné, že mnoho lidí nemá ani oprávnění, ani se k činnosti oficiálně nepřihlásí, jak ukládá zákon! Inspektoři ale varují, že tento segment začíná být hlídán více než kdy dřív a pokud se chce drobný podnikatel vyhnout nemalé pokutě a neplánované návštěvě člověka, který si rozhodně nepřišel nic koupit, měl by mít tyto dokumenty v pořádku. První, co bude chtít inspektor totiž vidět, budou oddělené prostory pro domácí vaření a komerční výrobu. A ani pokud máte dvě kuchyně, nemáte vyhráno. Jedna z nich totiž musí bezpodmínečně splňovat nařízení EU – tam se mimo jiné ukládá povinnost vlastnit prostory přiměřeně veliké i požadavky na omyvatelnost pracovní plochy, stěn a podlahy. Pokud máte doma mazlíčka, který se pohybuje v blízkosti vaší pracovní plochy, porušujete zákon samozřejmě také, nehledě na to, že ten, kdo chce péct cukroví a pak ho prodávat, musí mít i potravinářský průkaz, který také patrně nikdo z drobných „přivýdělečníků“ nevlastní – i to je důvod k tomu být pokutován.


Mohlo by vás zajímat

SODU, ANEBO KYPŘÍCÍ PRÁŠEK...VÍTE, CO, KDY A JAK POUŽÍT?

06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

SPECIALISTA NA MASO PAVEL ŠILHÁNEK: JAKÉ VYBRAT NA GRILOVÁNÍ?

08.06.2023 | Ať už s nadšením grilujete obden nebo žhavíte uhlíky jen při zvláštních příležitostech, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept na steak vás od katastrofy nezachrání. Jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu letní kuchyně, a co si při grilování pohlídat?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.