21.02.2014 Redakce
Ročně sní každý z nás až 24 kg kuřecího masa.
Kuřecí maso má v jídelníčku zásadní postavení. V celosvětovém žebříčku spotřeby masa zaujímá jednoznačně nejvyšší příčku. Obliba kuřecího masa souvisí s jeho dobrými dietetickými vlastnostmi, nízkou energetickou vydatností a relativně nízkou cenou.
Kuřecí maso je zdravé, významná je zejména jeho nutriční hodnota. Na kvalitu masa má největší vliv způsob krmení drůbeže a prostředí chovu. Je-li k dispozici kvalitní surovina, pak záleží jen na kuchaři. V případě Drůbežářského závodu Klatovy, druhého největšího zpracovatele kuřecího masa u nás, je kvalita kuřecího masa garantována. Mezi hlavní pozitiva patří domácí původ masa, dobrá chuť a tradiční způsoby zpracování všech výrobků bez použití chemických aditiv.
„Obliba kuřecího masa stoupá, což potvrzuje výše spotřeby drůbeže na jednoho obyvatele v České republice za rok. Ta v současnosti činí zhruba 24 kg, zatímco v roce 1975 byla spotřeba pouhých 9,6 kg,“ říká Ing. David Bednář, generální ředitel společnosti Drůbežářský závod Klatovy. “Kuřecí maso má ve srovnání s masem ostatních zvířat mnohem nižší energetickou hodnotu a naopak vyšší obsah hodnotných lehce stravitelných bílkovin, které jsou pro lidský organismus nezbytné,“ dodává Ing. David Bednář.
Maso drůbeže označované jako maso bílé – dietní – je křehké a lehce stravitelné. Obsahuje málo tuku, zvláště kuřata mají nižší energetickou hodnotu. Kuřecí maso má i příznivý obsah minerálních látek, zejména železa, fosforu, zinku, sodíku, draslíku a vitaminů skupiny B.
· Výborným zdrojem proteinů, které jsou nezbytné jak pro podporu a nárůst svalové hmoty, tak pro regeneraci.
· Díky nízkému obsahu tuku se dobře hodí pro redukční diety.
· Obsahuje niacin, jeden z vitaminů skupiny B, který ovlivňuje uvolňování energie ze sacharidů a podílí se na řízení hladiny krevního cukru. Zajišťuje příjem selenu, který chrání tělo při stresu a zvyšuje účinnost imunitního systému.
· Obsahuje vitamin B6, který společně s niacinem ovlivňuje energetický metabolismus.
· Je zdrojem fosforu, který udržuje zdravé zuby a kosti a má protizánětlivé účinky.
Způsobů, jak připravit kuře je nesčetně mnoho. Každá kultura a také každý kuchař má své osvědčené recepty. Drůbežářský závod Klatovy doporučuje
1. V míse promíchejte kuskus, papriku, římský kmín, citronovou kůru, koriandr, sůl a pepř.
2. Do jednoho talíře nasypte mouku a do jiného dejte vejce. Kuřecí medailonky obalte nejdřív v mouce, potom ve vajíčku, pak v kuskusové směsi.
3. V nepřilnavé pánvi rozehřejte 2 cm oleje. Na středním plameni smažte řízečky 2 až 3 minuty z každé strany dozlatova. Vyjměte a nechte okapat na papírové utěrce.
4. Řízečky pokládejte na listový salát apod.
30.06.2017 | V pekárnách se od letošního května objevil nový a pro zdraví příznivý druh chleba. Přezdívá se mu Karkulka podle jeho načervenalé barvy a je vyrobený z šedesátiprocentní celozrnné mouky z purpurové pšenice. Díky ní má vyšší obsah antioxidantů, a proto je pro konzumenty zdravější, uvedla v tiskové zprávě mluvčí brněnské Mendelovy univerzity Kateřina Brettschneiderová.
24.05.2018 | Vláčný chléb Vegipan je speciální chléb vyrobený bez použití droždí, laktózy a živočišných složek, což ocení hlavně vegani.
10.10.2016 | Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.