09.08.2022 KATEŘINA KMECOVÁ
Pokud posíláte děti na letní tábory, asi je to s vědomím toho, že si tam nebudou užívat luxusu pětihvězdičkového hotelu a „nařachaných“ švédských stolů. To ale neznamená, že by děti neměly právo jíst na táboře vyváženě a v souladu s tím, co radí například i odborníci na dětskou stravu, což je vzhledem k jejich zvýšené aktivitě nejen žádoucí, ale i nutné!
Letní dětské tábory se řídí pravidly pro zotavovací akce pro děti. Vyhláška č. 106/2001 Sb. stanoví, že děti musejí dostávat stravu pětkrát denně: „Denně musí být pro děti zajištěna snídaně, přesnídávka, oběd, svačina a večeře. Při výdeji stravy lze sloučit výdej snídaně s přesnídávkou a oběda se svačinou. Součástí snídaně musí být teplý nápoj. Jedno z hlavních jídel musí být teplé. Strava podávaná dětem musí odpovídat jejich věku a fyzické zátěži. Na sestavování jídelního lístku se podílí zdravotník.“ Normy stravování tedy nejsou stejné jako pro školní jídelnu, neřídí se spotřebním košem. Zásadní je, aby strava odpovídala věkovým nárokům a tomu, jaké fyzické zátěži jsou děti na táboře vystaveny. Pitný režim musí být pro děti zajištěn po celý den. Nápoje je třeba uchovávat v krytých nádobách s kohoutkem, nebo je rozlévat přímo z originálních balení. Ideální je, aby děti měly s sebou na tábor vlastní láhev, do které si mohou pití průběžně dolévat a přes den dodržovat pitný režim.
Většina táborů, alespoň z těch lepších, dnes plně respektuje trend snižování cukrů, tuků a soli v dětské výživě. Není ojedinělé, že jídelníček konzultují s odborníky na výživu dětí. „Během dětských táborů vaříme jídla podle platných norem s důrazem na vyváženost a pestrost stravy. Jídelníček byl odsouhlasen odborníkem na stravování a je zároveň dozorován táborovými zdravotníky,“ tvrdí například pořadatelé Dětské dovolené aneb Táborů na Moravě. „Jídlo je podáváno 5x denně a samozřejmý je i celodenně pitný režim. Skladbu navrhuje profesionální kuchař a jídelníček je předkládán před podpisem kontaktní osobě školu v přírodě zajišťující. Ten před podpisem všech dokladů podle potřeby a specifik svých dětí má možnost skladbu jídel upravit,“ tvrdí Dětská agentura, která též organizuje tábory pro děti.
Oba tito pořadatelé pak mají vyvěšený jídelníček na svých oficiálních stránkách, aby rodiče mohli posoudit, zda je stravovací plán pro jejich dítě vhodný, či nikoli. K tomuto kroku se uchyluje stále více pořadatelů, pro rodiče je proto snadnější kontrolovat, co děti jedí – příklad jídelníčků uvádíme také v infoboxu.
Obecně lze říci, že stravování malých táborníků boří staré mýty a lá lančmít a [DV1] paštika. Ukazuje se, že i v táborové kuchyni lze vařit chutně a přitom zdravě. Nejoblíbenější pokrmy na táborech v zásadě kopírují ty ve školních v jídelnách – rajská, řízek, svíčková, pečené kuře, buchtičky se šodó a vdolky, boloňské špagety. Základ snídaní tvoří pečivo s marmeládou nebo pomazánkou, pro změnu se podávají cereálie s mlékem, případně sladké pečivo jako vánočka. Ze svačin vede pečivo s pomazánkami, ovoce, doplněné mléčným výrobkem, případně na zpestření sušenkou. Pokud jsou podávány kontroverzní potraviny, které spousta dětí nejí, tak zpravidla ve formě, která je pro ně akceptovatelná. Tedy rybu najdeme v podobě smažených prstů, případně pomazánky, luštěniny pak v polévce.
Omezují se i dobrůtky. Pokud vypravujete dítě na tábor, myslete na to, že malý pytlíček se sladkostmi mu bude bohatě stačit. Táborovým vedoucím přiděláte jenom starosti, pokud vaše dítě bude celé dny pochodovat se sladkostí, případně plechovkou sladkého pití v ruce. Na ortodoxnější skautské tábory pak děti vlastní sladkosti ani často vozit nesmějí.
Ačkoli žádné závazné normy pro tvorbu táborového jídelníčku neexistují, kontroly z hygienické stanice, které mají tábory a rekreační zařízení v kompetenci, strava malých táborníků také zajímá. Posuzují, zda je skladba jídelníčku vhodná. Požadavkem ještě důležitějším je, aby konzumované potraviny a připravované pokrmy byly hygienicky nezávadné. Řadu potravin je preventivně zakázáno na táborech podávat. Jde konkrétně o mléko a mléčné výrobky z neošetřeného mléka, zmrzlinu vlastní výroby, tepelně neopracované masné výrobky, tepelně neopracovaná nebo nedostatečně tepelně opracovaná vejce a výrobky z nich, majonézu vlastní výroby a výrobky z ní.
Tábory je v podstatě možné rozdělit na ty, které se pořádají v rekreačních střediscích s vlastním zázemím, a tábory stanové, které se postaví jen pro příležitost konání tábora na zelené louce. Ačkoli stanový tábor probíhá v polních podmínkách, základní hygienické nároky zde musejí být dodrženy jako kdekoli jinde. Ve stanových táborech je nutné postavit vlastními silami všechny prostory pro stravování. Musí zde být jasně rozlišený prostor pro kuchyň, jídelnu, umývárnu nádobí a prostory na skladování. Všechny tyto prostory musejí být zastřešené a zabezpečené, aby nedocházelo k jejich poškozování nepříznivými vnějšími vlivy.
V prostoru přípravy pokrmů nesmí docházet ke křížení současně prováděných čistých a nečistých činností nebo úkonů, které se mohou vzájemně negativně ovlivňovat. Všechny pracovní plochy, používané nástroje i nádobí musejí být z nezávadných materiálů, určených pro styk s potravinami. Musejí být důkladně očištěny nebo dezinfikovány, pokud je to nutné. Nádobí lze umývat jen v pitné vodě. Také veškeré vaření musí samozřejmě probíhat jen z pitné vody ze zdroje pro veřejné zásobování nebo z vody balené. Zásadní je ve všech stupních přípravy zajistit, aby potraviny nebyly kontaminovány, čímž by se mohly stát zdravotně závadnými. Osoby, zajišťující stravování, musejí vlastnit zdravotní průkaz a mít povědomí o hygienických normách.
Vzhledem ke ztíženým podmínkám si musejí provozovatelé dobře promyslet, jaké potraviny budou nakupovat. Musejí být skladovány za předepsaných podmínek a tak, aby nebyly ovlivňovány zevními vlivy, tedy zejména počasím a různými škůdci. Pokud se do tábora pořídí potraviny, které nemohou být adekvátně skladovány, je třeba je bez prodlení zpracovat nebo ihned zkonzumovat. Zpravidla se tak zaváží velká část potravin před začátkem tábora, zejména trvanlivé potraviny jako konzervy, mouky, cukr, sůl, olej, rýže, těstoviny, které je možné skladovat bez obav po celou dobu trvání tábora. Potraviny, které snadno podléhají zkáze, tedy čerstvý sortiment (ovoce, zelenina, pečivo, mléčné výrobky) je nutné plánovaně nakupovat průběžně podle konkrétních potřeb, aby došlo k jejich rychlé spotřebě. I z těchto důvodů musejí být tábořiště umisťována na místech, kam vede přístupová cesta. Tábory se přednostně zásobují pitnou vodou z veřejného vodovodu nebo studny. Jestliže je nutné pitnou vodu dovážet, je potřeba použít uzavřené nádoby určené pro styk s pitnou vodou a uchovávat je na chladném a stinném místě.
Pokud máte doma dítě s nějakým stravovacím omezením, ať už vyplývá z dobrovolného rozhodnutí, nebo zdravotní příčiny, nemusíte se ani tak letním táborům vyhýbat. Jestliže posíláte dítě na běžný tábor, zcela zásadní je včasná komunikace s organizátory, aby se mohli na tuto situaci připravit a s rodiči vyladit pravidla fungování, případně zvážit, zda jsou schopni potřebnou péči danému dítěti poskytnout. Není nic horšího, než když se provozovatel tábora o speciálních stravovacích potřebách či závažnější potravinové alergii dozví až v momentě odjezdu.
Zcela běžnou se již stala nabídka bezlepkového způsobu stravování, kuchařky v rekreačních zařízeních bývají na tuto variantu již zvyklé a umí nabízená jídla adekvátně přizpůsobit. Pokud je vaše dítě zvyklé na vegetariánské stravování, u běžných táborů nečekejte, že se mu dostane speciálního vyvařování – velmi pravděpodobně skončí u polévek a samotných příloh bez masa. V takovém případě je asi na místě zvážit speciální tábor, který se na vegetariánskou, případně veganskou stravu, zaměřuje.
Existují i tábory pro celiaky, na kterých se vaří jídla pouze bezlepková, a děti tak mají nabídku jídel určitě pestřejší než v případě tábora „normálního“. Dnes není problém sehnat ani tábor, kde se umějí postarat o děti s vážnějšími diagnózami, jako je například cukrovka. Zvlášť u mladších dětí, které se teprve v nástrahách své nemoci a zákonitostech stravovacích potřeb začínají orientovat, je pobyt na běžném táboře zpravidla mimo možnosti organizátorů. Na diabetickém táboře je k dispozici lékařský týmu diabetologů, celodenní a také celonoční péče a strava odpovídající potřebám, které se mohou měnit z minuty na minutu.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.