Kvalitní káva

Kvalitní káva

07.08.2014 Redakce

Lze si doma připravit opravdu kvalitní kávu?

Dodržíte-li následující čtyři body, budete si moct v pohodlí domova vychutnat opravdu velmi kvalitní kávu.

Nákup:

Pokud si neplánujete otevřít rodinnou kavárnu, vyhněte se lákavým nabídkám na nákup obřího balení za výhodnou cenu. Pokud budete mít doma balení otevřené několik měsíců, vyprchá vám z něho veškeré aroma a na kávě si příliš nepochutnáte. „Je lepší ji nechat v původním balení, aby k ní nemohl vzduch. Nedoporučuji kávu dávat do lednice, dostane po vyndání teplotní šok,“ říká mistryně republiky ve vaření kávy Petra Veselá.

Mletí:

Nejchutnější kávu samozřejmě připravíte z čerstvě namletých zrn, tedy namletých bezprostředně před přípravou a na kvalitním mlýnku. Na jeden šálek je vhodné množství 8 až 10 gramů.

Příprava:

Ideální teplota pro zalévání kávy je 92 °C. Vařící voda je zcela nevhodná – káva se přepálí a má nepříjemně trpkou chuť. Kávovar si teplotu ohlídá sám, pro klasickou přípravu platí jednoduchá rada: vodu uvařte a počkejte minutu, než kávu zalijete. Pokud chcete jít opravdu do detailů, používejte jen pramenitou vodu, lépe tvrdší než příliš měkkou.

Podávání:

Káva by se měla servírovat v předem vyhřátém šálku a hlavně vždy horká. Říká se, že je lépe čekat na kávu, než nechat čekat kávu.


Mohlo by vás zajímat

SODU, ANEBO KYPŘÍCÍ PRÁŠEK...VÍTE, CO, KDY A JAK POUŽÍT?

06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.

KUPUJETE MOŘSKOU RYBU? SLEDUJTE KÓD FAO

09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.

SPECIALISTA NA MASO PAVEL ŠILHÁNEK: JAKÉ VYBRAT NA GRILOVÁNÍ?

08.06.2023 | Ať už s nadšením grilujete obden nebo žhavíte uhlíky jen při zvláštních příležitostech, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept na steak vás od katastrofy nezachrání. Jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu letní kuchyně, a co si při grilování pohlídat?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.