14.07.2014 Mgr. Jana Uhlířová
Ve starověku i středověku byla otrava jídlem oblíbeným a nenápadným způsobem, jak se někoho zbavit, proto bylo například na královských dvorech normální mít své ochutnavače.
Škoda, že v některých případech nemůžeme mít své ochutnavače dodnes. Ne že by nás chtěl někdo trávit, ale někdy si pokrmy našemu zdraví nebezpečné dokážeme na talíř naservírovat sami.
Cestování, pikniky, grilování, cizokrajná kuchyně…léto je rájem pro naše chuťové pohárky. Někdy ale stačí chvíle nepozornosti a lahodný pokrm se změní v past, ze které zdraví nevyvázneme. Zacházení s potravinami v létě má určitá pravidla, jejichž obcházení se nám nemusí vyplatit.
Veškeré jídlo totiž obsahuje bakterie, které se v teplém prostředí rychle a rády množí. Kontaminované jídlo, které ponecháme déle než hodinu a půl v teple, představuje pro rozmnožování bakterií ideální prostředí. Nejčastějšími riziky při manipulaci s potravinami tak je nedostatečná tepelná úprava a nevyhovující skladovací podmínky. Základem je dodržovat osobní hygienu, tedy mýt si ruce teplou vodou a mýdlem (po návratu z obchodu, při použití toalety, během vaření). Přenašeči bakterií mohou být i naši domácí mazlíčci, proto se snažíme omezit jejich kontakt s potravinami, například s taškou s nákupem nebo s kuchyňským nádobím.
Při nákupu vždy kontrolujeme datum trvanlivosti, prošlé nebo poškozené potraviny nenakupujeme. Chlazené a mražené výrobky pořizujeme až na samotném konci nákupu, pečlivě si prohlédneme ovoce a zeleninu, znečištěným, poškozeným nebo nahnilým plodům se vyhýbáme. Obzvláště obezřetní jsme při nákupu hotových salátů s majonézou či vejci, zákusků a uzenin a mléčných výrobků. Při jejich nákupu raději zkontrolujeme skladovací podmínky potravin v obchodech a ověříme, zda jsou skladovány při správné teplotě bez přístupu slunce. V mrazicím boxu by neměly být potraviny vyskládány nad mrazicí rysku.
V ledničce bychom měli udržovat teplotu od 0 do 5 °C, zvlášť uskladňujeme potraviny syrové (vejce, čerstvé maso) a uvařené či polotovary. Lednici nezapomínáme pravidelně čistit, mrazák odmrazovat a průběžně se zbavujeme starých potravin, které by mohly kontaminovat ostatní.
Ovoce a zeleninu pečlivě omýváme, může být znečištěna hnojivy nebo špinavou vodou. Často si při vaření myjeme ruce, upřednostňujeme papírové utěrky před látkovými. Zabraňujeme kontaminaci syrových potravin s již uvařenými potravinami, skladujeme i zpracováváme je vždy odděleně, krájíme nejlépe na zvláštních prkénkách. Chlazená jídla ohříváme pouze jednou a rozmražené potraviny znovu nezmrazujeme, raději si z mraženého celku vždy oddělíme po porcích. Pozor na rozmrazování potravin na vzduchu, mělo by být co nejkratší. Pokud rozmrazujeme ve studené vodě, často ji měníme. Lednici i mrazák otevíráme co nejméně a vždy na co nejkratší dobu. Nádobí pečlivě myjeme, nepoužíváme opakovaně nádobí špinavé.
Přednost bychom měli dávat tepelně upravovaným pokrmům, které konzumujeme ihned po uvaření. Dále tepelně nezpracovávaná jídla, která snadno podléhají zkáze, jako jsou paštiky,tlačenky, majonézové saláty nebo zákusky, bychom měli sníst ihned po přípravě nebo nákupu, nebo je do doby konzumace uskladnit v ledničce. Pokud máme o jídle jakékoliv pochybnosti, raději je nekonzumujeme. Při stravování venku, jako například u pouličních stánků, v bufetech, na tržnicích, si předem prohlédneme hygienu provozovny i provozovatele, případně kuchaře.
Pokud už k otravě dojde, snaží se tělo škodlivých látek zbavit zvracením nebo průjmem. Příznaky otravy, pokud není závažná, jsou sice nepříjemné a vyčerpávající, obvykle ale po několika dnech vymizí a organismus si s otravou poradí sám. Důležité je dostatečně se zavodňovat neperlivou vodou nebo slabým černým čajem, aby nedocházelo k dehydrataci. Pokud dostaneme hlad, konzumujeme starší bílé pečivo, banány, uvařenou rýži bez příloh a tuku nebo jablka. Pokud se příznaky během dvou dnů nezmírní a jsou stále doprovázeny úpornými křečemi v břiše, horečkou a slabostí, je nutné vyhledat lékařské ošetření. V případě, že otrava postihne starší jedince, těhotné ženy, děti nebo jedince chronicky nemocné, je nutné vyhledat péči lékaře ihned.
Čeho se vyvarovat?
Bezpečné grilování
Syrové maso by nemělo přijít do styku s příbory, talíři či prkénky, které se pak dostanou do kontaktu s ostatním jídlem.
V chladu uchováváme nejen maso, ale i saláty, dresinky, hořčice, kečupy apod.
Maso musí být před grilováním řádně rozmražené.
Pro každé grilování připravujeme novou marinádu.
Větší kusy masa grilujeme zvolna, aby se celá porce dobře propekla.
Šťáva z tepelně dostatečně upraveného masa by měla být čirá.
(www.viscojis.cz)
12.09.2014 | říká ministr zemědělství Marian Jurečka. Povídali jsme si s ním nejen o dopadech ruských sankcí na české pěstitele a výrobce.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
27.08.2014 | „Kuřecí maso je plné hormonů“, „Vnitřnosti nejsou zdravé.“, „Čerstvé maso je nejlepší“. Mýty nebo pravda?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.