02.02.2023 Jana Čiháková
Kuchyně elity kulinární sféry není jen o drahých ingrediencích. I zdánlivě nudné suroviny mají svůj Olymp. A na ten jej posouvá nejen kreativita, ale i smysl pro propojení všech nuancí chutí. Nechte se inspirovat světovými špičkami a objevte jejich skrytý potenciál.
Budete potřebovat:
1 kg bílé cibule, 750 ml mléka, 750 ml smetany, 1 litr vývaru, sůl, pepř
Postup
Cibuli si nakrájejte na plátky a svařte ji v hluboké pánvi s mlékem a smetanou. Poté cibuli přeceďte a rozmixujte. Směs přelijte přes cedník zpět do pánve a míchejte do zhoustnutí. Nakonec osolte, opepřete a přidejte vývar. Vše provařte.
Budete potřebovat:
200 g těstovin, 4 cukety, 200 g čerstvých fazolek, 1 polévkovou lžíci ricotty, 200 g čerstvého, 200 g sýru ricotta, 3 plátky bílého italského chleba, kůru z 1 bio citronu, hladkolistou petržel, bazalku, olivový olej, 2 stroužky česneku, sůl
Postup:
V pánvi si na olivovém oleji opečete plátky chleba a ochuťte je nastrouhanou kůrou z citronu, poté nakrájejte na krutony.
Na olivový olej dejte stroužky česneku, aby se ovoněl, poté orestujte na kostky pokrájené cukety, podlijte trochou vody, přidejte 2 lžíce ricotty, petrželku, bazalku a fazolky. Ty můžete i pokrájet.
Uvařte si těstoviny na skus a promíchejte je se strouhanou ricottou. Nakonec je dejte do pánve s cuketou. Podávejte zakápnuté olivovým olejem a s krutony.
Budete potřebovat:
100 g staršího chleba, 2 stroužky česneku, 750 ml mléka, 1 květák, olivový olej, 1 cibuli, balení spagetti anebo tagliatelle, 100 g chedaru, sůl, pepř
Postup:
Chléb rozdrťte pomocí mixéru spolu s česnekem a květákovými listy. Přilijte olej. V pánvi směs poté opečte, aby vznikla strouhanka. Tu přesypejte do talíře.
Na stejnou pánev vlijte mléko a přidejte květák. Přiveďte těsně k varu, ztlumte na mírný stupeň, přiklopte a zvolna vařte. Mezitím si uvařte těstoviny ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu.
Květákovou směs dejte do mixéru a přidejte strouhaný sýr. Rozmixujte dohladka, dochuťte a vraťte do pánve. Těstoviny sceďte, promíchejte je s omáčkou a podávejte s křupavou strouhankou.
Budete potřebovat:
1,5 litru vývaru, 2 menší brokolice, 1 cibuli, extra virgin olivový olej, 2 ančovičky, 300 g rýže arborio, petržel, sůl, citron, 60 g gorgonzoly
Postup
Cibuli nakrájejte nadrobno, vložte ji do pánve spolu s nasekaným brokolicovým stonkem a přilijte 1 lžíci olivového oleje. Na středním stupni opékejte do změknutí. Přidejte sardelky a pak rýži a opékejte 2 minuty. Přidejte naběračku vývaru a vyčkejte, než se vstřebá, poté postup opakujte do změknutí rýže. Máte-li rýži na skus uvařenou, vmíchejte růžičky brokolice.
Lístky petrželky si nasekejte a ve hmoždíři se solí vymíchejte pastu, do které pak přidejte šťávu z poloviny citronu a také olej. Konzistence by měla být tekutá.
Do hotového rizota rozdrobte sýr, vymačkejte zbývající citronovou šťávu, promíchejte a dochuťte petrželovým olejem.
23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.