LEVNĚ, KVALITNĚ A BEZ PLÝTVÁNÍ! JAK JÍST V DOBĚ VYSOKÝCH CEN?

LEVNĚ, KVALITNĚ A BEZ PLÝTVÁNÍ! JAK JÍST V DOBĚ VYSOKÝCH CEN?

13.05.2022 Jana Čiháková

Zdravý nebo spíše racionální jídelníček je základ, bez kterého se neobejdete. Jak ho ale správně sestavit a přizpůsobit mu i nákupy, abyste neplýtvali jídlem a penězi? Přinášíme pár základních tipů.

Bez cukru. Bez mouky. Bez masa. Bez… doplňte si sami. Extrémy v podobě přísných zákazů té či oné konkrétní potraviny nebo skupiny potravin nejsou nikdy tou správnou cestou. „Pokud nemusíte dodržovat konkrétní dietní doporučení ze zdravotních důvodů, je lepší se vydat raději cestou dlouhodobé udržitelnosti a jednoduše všeho s mírou a rozumem. Nedělte potraviny na dobré a špatné. Vždy jde o množství a celkovou skladbu vašeho jídelníčku. Ani každodenní sladkost nemusíte považovat za prohřešek, když bude zbytek vašeho jídelníčku složen z nutričně bohatých potravin,“ vysvětluje Adéla Tichá, nutriční specialistka Košík.cz.

SPRÁVNÝ ZÁKLAD

Jak vlastně vypadá zdravý jídelníček? Někdy je poměrně těžké zorientovat se v záplavě nejnovějších stravovacích trendů, základy se však v čase nijak nemění. Obecně platí, že je vhodné vařit ze základních surovin, nevyužívat polotovary a vyhledávat lokální produkty, které jsou pro náš organismus přirozené a prakticky samy o sobě superpotravinami. V jídelníčku by měly být zastoupeny všechny živiny – tedy makroživiny v podobě bílkovin, tuků i sacharidů. Při zajištění pestrosti stravy pak doplníte i potřebné mikroživiny v podobě vitaminů a minerálních látek.

Bílkoviny by měly zaujímat cca 20-30 % z celkového podílu živin, sacharidy asi 40-50 % a zbývající podíl patří tukům. Nezapomínejte ovšem, že tuky ze stravy se nerovnají množství tělesného tuku na vašem těle. Sehrávají ovšem zásadní roli pro správné fungování organismu. Uvedené poměry jsou orientační a mohou se lišit v závislosti na věku, aktivitě a zdravotních predispozicích. Určitou roli hraje také to, jak kvalitní živiny konzumujeme.

DOSTATEK BÍLKOVIN

Skvělým zdrojem kvalitních bílkovin je v první řadě maso včetně ryb, vajíčka, mléko a mléčné výrobky a také luštěniny. Ideální je kombinovat živočišné a rostlinné bílkoviny a při výběru masa sáhnout po prověřené produkci.

„Pokud chceme ke konzumaci živočišných produktů přistupovat zodpovědně, zaměřme se spíše na jejich kvalitu než kvantitu. Měli bychom vybírat maso z chovů, které si zakládají na dobrém a nestresujícím zacházení se zvířaty. Péče se pak projeví i v kvalitnějším a z hlediska mikroživin výživově hodnotnějším mase či mléčných produktech,“ doplňuje Adéla Tichá z Košík.cz, kde je farmářská a lokální produkce zaštítěná značkou Authentic.

CUKRY A TUKY POD KONTROLOU

Kromě obligátního másla či sádla, které bychom měli pro vyšší obsah nasycených mastných kyselin konzumovat s rozvahou, jsou nutričně bohatým zdrojem tuků rostlinné oleje, kterých je na trhu nepřeberné množství. Pro účely teplené kuchyně je nejvhodnější využívat řepkový olej. Takzvané zdravé tuky s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin nalezneme v ořeších a semínkách, která mohou ozvláštnit jídelníček a doplnit tělu spoustu minerálních látek.

Sacharidy jsou základním zdrojem energie pro každodenní fungování našeho těla. Ve výživě byly, a i nadále bohužel jsou, nedůvodně častým strašákem. Nezaměňujte si sacharidy s cukrem, jelikož cukry jsou jen jejich podskupinou. V případě sacharidů na talíři by měly mít přednost tzv. komplexní sacharidy v podobě příloh, jako jsou těstoviny, rýže, brambory, oves, jáhly, celozrnné pečivo apod. Zdroji sacharidů jsou nejen uvedené obiloviny, ale i luštěniny, ovoce a zelenina. Omezit bychom měli cukry uměle do potravin doplňované. Rozhodně ale není na místě se jim zcela vyhýbat. Výživa má potěšit také duši, a proto se nebojte začlenit do jídelníčku také občasnou sladkost s vyšším obsahem cukru.

SOS MANÉVRY

Do spíže si nakupte zdroje sacharidů jako jáhly, ovesné vločky, pohanku a rýži či celozrnné těstoviny, ze kterých můžete v případě nouze bez problémů uvařit řadu jídel a nutričně váš jídelníček obohatí. Doma by vám neměly nikdy chybět kvalitní oleje jako zdroj zdravých tuků – do studené kuchyně například olivový, avokádový, dýňový či lněný, na teplou kuchyni potom raději řepkový nebo slunečnicový.

Honí vás večer mlsná? Důvodů může být mnoho. Jedním z nich je nedostatečné množství energie v podobě jídla nebo nesprávný poměr makroživin (vyhýbání se skupině potravin) či množství mikroživin (malá pestrost v jídelníčku). Tělo pak reaguje pověstným večerním hladem. Odolejte pokušení a místo chipsů si připravte rychlé plnohodnotné jídlo v podobě pár kousků sýra se zeleninou a pečivem nebo si nasypte trochu semínek na salát doplněný o zdroj výše uvedených bílkovin i sacharidů. Na Košík.cz můžete pro vaše zobání vybírat z široké nabídky značky Mr.Nutly, kde najdete i praktická velká znovuuzaviratelná balení ořechů, semínek či sušeného ovoce.

 

 

 

 


Mohlo by vás zajímat

OVESNÉ SUŠENKY V PŘESTROJENÍ ZA ZDRAVOU SNÍDANI? OBSAHUJÍ VÍC CUKRŮ NEŽ OREO

25.07.2024 | Ovesné sušenky jsou často prezentovány jako zdravá svačina nebo snídaňová volba, zejména díky jejich hlavní složce - ovsu. Oves je bohatý na vlákninu, bílkoviny a různé živiny, což z něj činí výživnou potravinu. Avšak ovesné sušenky, které najdeme na pultech obchodů, často obsahují značné množství cukru, což může zcela změnit jejich nutriční profil a z nich činí méně zdravou volbu, než by se na první pohled mohlo zdát.

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

VAŘENÍ AL DENTE NENÍ JEN "FRAJEŘINA": MŮŽETE PŘI NĚM I ZHUBNOUT

08.08.2024 | Rozvařená fašírka přirozeně neláká nikoho. Přesto je u těstovin ještě jeden důvod, proč dodržet způsob přípravy al dente - tedy na skus. Prozradíme jen, že vaše tělo vám za to poděkuje...

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.