Light potraviny

Light potraviny

30.04.2014 Redakce

Musí potraviny označené "Light" obsahovat podle nějaké normy méně kalorií?

I když slůvko „light“, které všude na světě označuje potraviny se sníženým obsahem kalorií, nalezneme na obalech mnoha výrobků, české právní předpisy tento pojem oficiálně vůbec neznají. Výrobci ho tedy teoreticky mohou použít v záhlaví výrobku podle vlastního uvážení. Tak se může stát, že výrobek „light“ má víc kalorií než jeho klasický protějšek.

Potravinářské produkty označené nápisem „light“ mají ve většině případů snížený obsah energie, tuků, nebo cukry nahrazené umělými sladidly. Ale pozor! Někdy sice mají snížený obsah cukrů, ale na úkor vyššího množství tuků. Takové potraviny jsou vhodné spíš pro diabetiky, ale k hubnutí se rozhodně nehodí. Vyplatí se proto před koupí prozkoumat množství všech složek a porovnat je s klasickou verzí potraviny. Pokud bude energetická hodnota, cukry a tuky na nižší hodnotě, hubnout se s potravinou dá.

Kromě označení „light“ se setkáváme s výrobky označenými jako „nízkokalorické“, „nízkotučné“ apod. I zde je nutné si důkladně prostudovat přesné složení, které by mělo být uvedené na etiketě. Zajímat by nás měl obsah vitaminů, minerálů, vlákniny a dalších látek, které mohou, ale také nemusí být našemu tělu prospěšné.

Na rozdíl od „light“ potraviny však u těchto názvů existuje definice, co by měl daný výrobek splňovat:

  • nízkotučný: obsah tuku o 40 % menší než běžný výrobek
  • nízkokalorický: obsah kalorií o 30 % menší než běžný výrobek

Ostatní pojmy (dietní, bez tuku, bez kalorií apod.) definovány nejsou, neříkají nic o obsahu látek v dané potravině a často jsou pouhým reklamním trikem.


Mohlo by vás zajímat

KUŘECÍ STEAK, STEAK Z TELETE ANEBO VEJCE NA BIFTECÍCH: PROČ SE KUCHAŘŮM JEŽÍ CHLUPY?

14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.

KUPUJETE MOŘSKOU RYBU? SLEDUJTE KÓD FAO

09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.

SPECIALISTA NA MASO PAVEL ŠILHÁNEK: JAKÉ VYBRAT NA GRILOVÁNÍ?

08.06.2023 | Ať už s nadšením grilujete obden nebo žhavíte uhlíky jen při zvláštních příležitostech, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept na steak vás od katastrofy nezachrání. Jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu letní kuchyně, a co si při grilování pohlídat?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.