29.08.2014 Šárka Škachová (www.gurmanka.cz)
Vyzkoušejte netradiční "tmavou" bábovku vonící jablky.
Ingredience: těsto: 100 g celozrnné jemně mleté pšeničné mouky,80 g polohrubé pšeničné mouky, 220 ml mléka,150 g strouhaných jablek, 100 gmletých vlašských ořechů, 50 gmletého máku, 2 vejce, 60 g třtinového cukru, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 kypřicí prášek do pečiva, máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání bábovkové formy, poleva: 2 lžíce meruňkové marmelády, 3 lžíce vody, 1 lžíce rumu, nemletý mák na posypání
Postup: Mouku prosejeme do mísy, smícháme s kypřícím práškem, mákem a ořechy. Přidáme utřené žloutky s olejem a třtinovým cukrem. Vmícháme strouhaná jablka se sněhem z bílků a vypracujeme polotuhé těsto, které vlijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut. Vlažnou bábovku vyklopíme a pomažeme polevou z rozvařené marmelády s vodou a rumem. Povrch bábovky posypeme nemletým mákem a necháme vychladnout.
05.04.2015 | Domácí výroba sýra není tak složitá, jak by se mohlo zdát. Pokud se do výroby pouštíte poprvé, nejvhodnější bude sýr čerstvý, ale pokročilejší sýraři si můžou troufnout na sýry složitější.
20.03.2015 | Jste zklamáni nabídkou mléčných výrobků v obchodech a žádný nemá přesně takovou chuť, jakou si pamatujete z dětství nebo z dovolené v Řecku či Francii? Obáváte se, že příprava domácího jogurtu musí být náročná na čas i energii? Ukážeme vám krok za krokem, že opravdu není čeho se bát a přípravu této nejen dětské pochoutky zvládnete i vy.
28.07.2015 | Připravte neodolatelný borůvkový štrúdl s mascarpone - delikátní závin z listového těsta plný borůvek v jemném krému patří k sezónním hitům první „domácí štrúdlárny“ v jižních Čechách – café Štrúdl v Českém Krumlově.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.