29.08.2014 Renata Reihserová
Krajový recept ze Slovácka.
Do hrnce vložíme větší hrst sádla nebo 1 dcl oleje, pět lžic hladké mouky, uděláme světlou jíšku, přidáme vlažnou vodu a rozředíme do požadované hustoty dle vlastní obliby. Přidáme lžičku octa, osolíme, aby jíška byla sytější a výraznější. Omytý hlávkový salát natrháme na menší kusy a vmícháme do bešamelu, aby se jím listy obalily. Zalijeme studenou smetanou na vaření nebo kysanou. Podáváme bez masa, s krajancem nebo hrnkovým knedlíkem.
Krajanec
Ingredience: hladká mouka, trochu mléka, 1 vejce, jeden bílek, trochu prášku do pečiva, máslo na potření
Postup: Suroviny vymísíme, těsto rozválíme na asi 2 cm tlustý plát, potřeme máslem, přeložíme a rozválíme. Tento postup zopakujeme třikrát, poté položíme na vymazaný plech a pečeme dorůžova při 180°C.
29.08.2014 | Jak si doma připravit jednoduchý rajský protlak nebo ochucený kečup?
18.05.2015 | S jakým kvítím to králíkovi sluší v létě? Nahořklá chuť řebříčku okouzlí dospělé strávníky, ale pokud chcete králíka servírovat dětem, upravte poměr řebříčku a medu ve prospěch medu. Inspirací jsou svahy Středozemí, kde se dá každé býlí použít jako koření. Pečené maso lze jíst i studené.
31.07.2015 | Vsaďte na osvědčenou klasiku - pohostěte rodinu výbornou večeří, kterou neodmítnou, pečeným kuřetem na rozmarýnu. Jako přílohu můžete servírovat šťouchané brambory a zeleninový salát.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.