22.03.2014 Redakce
Proč některé zdroje uvádějí mandle jako nebezpečnou potravinu?
Rozlišujeme dva druhy mandlí, a to hořké a sladké. Oba druhy mají podobné složení, ale hořké obsahují 5 % amygdalinu, zatímco ty sladké pouze 0,1 %. Právě kvůli amygdalinu, který způsobuje hořkost, je konzumace většího množství hořkých mandlí škodlivá, neboť produktem rozloženého amygdalinu je kyanovodík. Pro dospělého člověka může být nebezpečná dávka již deseti hořkých mandlí.
09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.
22.02.2023 | Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.