18.11.2019 Ing. Vladimíra Omelková
Problémem masných výrobků je, že uzeniny a paštiky obsahují příliš velké množství tuků, konzervačních látek a solí, zvýrazňovačů chuti a také jsou často vyrobeny z ne zrovna kvalitních surovin. Masné výrobky jsou tučné také i proto, že tuk je nositelem chutě a vůně.
Obsah soli je v masných výrobcích v průměru 1,8 až 2,3 % . Pokud je obsah soli vyšší než 2,5 % musí se ze zákona tento obsah uvádět na etiketě. Dusičnanové solení se již neuplatňuje, dusitanové solení je technologicky dobře zvládnuto a odpovídá normám na obsah reziduí dusitanu sodného. Omezená spotřeba masných výrobků pro děti se doporučuje právě pro možnou přítomnost reziduí dusitanů a nitrosaminů. Riziko je však téměř minimální.
Co se týče uzených masných výrobků pro děti. Většina masných výrobků se udí udírenským kouřem z nedokonale spalovaného dřeva. V kouři jsou sice přítomny polyaromatické uhlovodíky, ale krátká doba uzení u moderních udíren vede k jejich nepřítomnosti. Moderní masná výroba zavádí aplikaci tekutých kouřů vyráběných z udírenských kouřů, ale bez přítomnosti karcinogenních polyaromatických uhlovodíků. Preparáty se buď míchají přímo do díla nebo se nastřikují ve formě aerorosolu.
Do dětského jídelníčku bych rozhodně nezařazovala paštiky z důvodu nejen velkého množství tuku až 45 %, ale také z velkého obsahu konzervačních látek, zvýrazňovačů chuti a stabilizátorů. Pokud chceme přesto dětem dopřát nějakou tu paštiku, měla by být pokud možno co nejkvalitnější, důležité je číst si složení na etiketě a měla by být pouze zpestření jídelníčku ne pravidelně.
Častou jsou také diskutované šunky pro děti od různých výrobců. Nespoléhala bych se příliš na to, když výrobce uvede, že daný výrobek je vhodný pro děti. Nutné je vždy číst etiketu a vybírat šunku pro děti nejvyšší jakosti. Doporučuje se šunku dětem zařadit do jídelníčku od dvou let.
Trvanlivé tepelně opracované a trvanlivé fermentované výrobky (Vysočina, Herkules, Poličan aj.) bych pro děti vůbec nedoporučila. Obsahují velké množství tuku až 55 %, solí a koření.
Mělněné masné výrobky typu párky, točený salám bych pro děti nedoporučovala vůbec. Obsahují příliš velké množství tuku, kůží, bílkovinových izolátů, které zvyšují vaznost díla. Pokud děti chtějí párky konzumovat, vybíráme speciální párky pro děti.
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
08.08.2024 | Rozvařená fašírka přirozeně neláká nikoho. Přesto je u těstovin ještě jeden důvod, proč dodržet způsob přípravy al dente - tedy na skus. Prozradíme jen, že vaše tělo vám za to poděkuje...
16.08.2024 | Pečivo představuje základní složku stravy pro široké spektrum populace, a proto je zásadní porozumět jeho kvalitativním rozdílům. V poslední době se mnoho spotřebitelů přiklání k tmavému pečivu s přesvědčením, že je nutričně výhodnější ve srovnání s tradičním bílým pečivem. Tato domněnka však není vždy podložena fakty, a proto je nezbytné pečlivě analyzovat složení pečiva.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.