09.04.2015 Mgr. Jana Uhlířová
Jak se mám orientovat při nákupu medu?
"Ve stánku u silnice jde o prodej tzv. z druhé ruky. Tedy neznáme zpracovatele medu, nevíme nic o hygienických podmínkách, v jakých se nachází jeho provoz." upozorňuje včelař Václav Kratochvíl. "Dále musíme předpokládat, že prodávající cenu navýšil o svou marži. Za sebe pak nemohu doporučit ani nákup medu v supermarketu, kdy se často musíme spokojit s informací „Vyrobeno v zemích EU“. Ideální je nákup u poctivého včelaře ze dvora, ve specializovaných včelařských obchodech, zpravidla rodinných firmách, případně na farmářských trzích. Pokud je zpracovatel medu přímo prodejce, jde o jeho prezentaci a neměl by si dovolit negativní reklamu v podobě nežádoucí manipulace s medem."
22.02.2023 | Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?
05.05.2022 | Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?
09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.