23.10.2020 Jana Čiháková
V reakci na studii, podle níž je po celém světě legálně loveno přes 90 ohrožených druhů ryb, australští vědci navrhli, aby se lidé v zájmu udržitelnějšího rybolovu přeorientovali na medúzy, píše server BBC. Australská mořská bioložka a autorka knih o medúzách Lisa-ann Gershwinová vysvětlila, proč může medúza představovat ideální jídlo.
Přestože na skus připomíná chrupavku, někteří lidé to vyhledávají, a medúzy dokonce v mnoha kuchyních představují lahůdku, tvrdí bioložka.
Podle Gershwinové vyhovují medúzy představám o udržitelné stravě v tom smyslu, že se rozmnožují pučením, a jsou tak v podstatě klony dalších medúz. Bioložka konzumaci žahavců dokonce přirovnává k jedení jablek. I když očešeme celou jabloň, bude dál plodit jablka a ta budou geneticky identická. Pokud tedy při rybolovu ochudíme ekosystém o několik jedinců medúz, jejich genetická identita v něm přetrvá.
V Austrálii se vyskytuje několik jedlých druhů medúz jako například kořenoústka korálová, jejíž populace je neuvěřitelně početná, říká Gershwinová. Bioložka upřesňuje, že kořenoústky se již loví a vyvážejí do zahraničí a jde přitom o velmi lukrativní byznys.
Medúzy navíc představují skvělé dietní jídlo. Na porci o 100 gramech připadá 42 kalorií, což je podobný poměr jako u ledového salátu, medúzy ale navíc obsahují i bílkoviny. Medúza nemá sama o sobě chuť, tu vytváří omáčka či dip, s nímž se servíruje. Její konzistence podle Gerwhwinové připomíná něco mezi okurkou a gumičkou do vlasů, protože je křupavá a tuhá zároveň.
Vědkyně ale zároveň podtrhuje, že bychom se měli v první řadě zaměřit na příčiny toho, proč ubývá rybích populací. Lidstvo podle ní loví příliš mnoho ryb, což "vylovení pár medúz" nevyřeší.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.