10.08.2021 Jana Čiháková
V osmnácti letech začal pracovat jako asistent produkce v rádiu. O pár let později už byl jeho programovým ředitelem a stále oblíbenějším a vyhledávaným moderátorem různých pořadů i akcí. Od roku 2008 spustil vlastní talkshow, kde v limuzíně zpovídá přední české celebrity. Řeč je o 37letém charismatickém Plzeňanovi Mírovi Hejdovi, který dnes provozuje dvě internetové televize, točí vlastní seriály, produkuje pořady, úspěšně podniká a od letošního roku si také poprvé užívá roli otce. S manželkou Zorkou, se kterou spolu několik let na televizních obrazovkách dokazovali, že jde společně žít i pracovat, mají syna Nikolase.
Míro, Tebe si asi většina žen ihned spojí s romantickou žádostí o ruku, kterou si pro svou manželku Zorku nachystal a uskutečnil v přímém přenosu, když moderovala ranní snídani s Novou. Tehdy si během tématu o svatbách vylezl z obří krabice a na evidentně překvapenou Zorku jsi vytáhl zásnubní prsten... Můžeš prozradit, co se Ti vybaví, když si na tento den, a hlavně nápad vzpomeneš? A jak dlouho předtím „dnem D“ si samou nervozitou nejedl?
Je to pořád velmi živá vzpomínka. Mám pocit, že nejen pro mě, protože mi jí často někdo z lidí připomene. Ten den jsme si užili daleko více než jen žádosti o ruku. Nezapomenutelný byl i oběd na Petřínské rozhledně, kam jsem nechal dovézt tehdy námi milovanou kachnu. Ráno jsem doma normálně snídal míchaná vejce. Nervózní jsem moc nebyl, bral jsem to celé jako životní zážitek. Jen v momentě, kdy se zvedla krabice, jsem si řekl: No… tak je to tu.
Pokud jde o jídlo, shodnete se se ženou ve většině jídel, nebo máte naopak zcela opačné chutě? Můžeš třeba říct tři TOP oblíbená jídla Tvoje a Tvé druhé polovičky?
Rozhodně se shodneme. Špagety Carbonara nebo Aglio olio milujeme jako rychlé jídlo, ale přidáváme tam pancettu. Má to daleko větší šmrnc. Oba také milujeme maso a letní grilování. Zorka si paradoxně umí víc užít jídla, jako je kachna nebo knedlo-vepřo-zelo, a miluje sladké. To já tolik nemusím. Jenže jak udělá palačinky s jahodami, a to dělá často, moc odolat se nedá.
Celkem často u sebe na profilu zveřejňuješ fotky jídel. Popsal bys sám sebe jako gastro gurmána? A co pro Tebe znamenal prakticky rok bez restaurací?
Mám rád dobré jídlo a je to potěšení. Dřív jsem to tak neměl a jídlo byl zaháněč hladu. Teď si rád jídlo opravdu vychutnám, to je pravda. To mě zaučila Zorka. Je opravdový gurmán a umí si to užít, umí dát i jídlům nadstandardní čas na přípravu i servírování. Dříve jsem u nás vařil já, teď už bych byl sám proti sobě. Zorka vaří skvěle, takže jsme si ten rok bez restaurací dokázali užít.
Umíš ty sám vařit a máš třeba i nějaký rodinný recept, o který jsi ochotný se s námi podělit?
Když startuje období grilovaček, poradím skvělý předkrm. Obalíte mozzarellu do prosciutta a propíchnete špejlí, ať se vám nerozbalí. Zprudka na grilu opečete z obou stran a podáváte. Je to výborný. Chytne to neskutečné aroma a fakt si vždy pochutná i návštěva. Jen pozor, ať tam není dlouho, jinak se rozteče.
Kde všude Tě fanoušci mohou vidět a čemu se aktuálně pracovně věnuješ?
Přirozeným vývojem se ze mě stal producent a podnikatel. Dnes všechny projekty, kde jsem vidět, současně i řídím. Takže od obchodního podepisování smluv, přes scénáře nebo režii a někdy si i zamoderuji. To už bývá spíše bonus. Mám tým několika lidí a postupně je více a více zapojuji. Provozuji televizi o bydlení a architektuře TVbydleni.cz, kde točíme vlastní seriály, ale spíše v duchu poradit, vysvětlit a edukovat. Mnoho lidí chce hezky bydlet, ale netuší, že k tomu také mnohé potřebuje. Stavba není sen – to je dokonce jeden ze seriálů, které učí lidi se zorientovat při stavbě či rekonstrukci. Dodávám pořady pro Televizi Seznam, Limuzína na Óčko STAR jede 13 let a nejnovější počin je pořad Osobní řidič o testu exkluzivních aut, kterými plním sny diváků.
Je evidentní, že jsi workoholik a vím, že máš hodně nabitý diář, stíháš při tom všem pravidelně jíst? Nebo znáš jen dvě jídla – snídani a pak večeři?
Snažím se jíst, protože to beru jako velmi důležitou součást, a dokonce i radost dne. Dříve jsem to tak neměl a váha mi to taky vracela. Večerní „bílý sex“ už neprovozuji, ale ne že to dáte do titulku článku (můžeš se spolehnout, že ne, pozn. red.:) Spíš si pracovní schůzky plánuji i přes oběd a spojím příjemné s užitečným. Zcela přirozeně jsem teď omezil i alkohol a docela mi to vyhovuje.
Sleduješ nutriční hodnoty a složení potravin, které nakupuješ, nebo necháváš nakupování spíš na své ženě?
Většinou nakupuje Zorka, protože to objednáváme domů. Je to obří úspora času. Na složení koukám spíše co do obsahu tuků. Zas tak tomu ale nerozumím, takže to moc neprožívám.
Vám se teprve před pár měsíci narodil potomek, jak jste vybírali jméno a jak si roli rodičů užíváte?
Zrovna u jídla dítě člověku hodně změní zvyky. Malej se umí vzbudit vždy, když si uděláme čas na dobré jídlo. Jinak si to užíváme moc. Stojí to za to, i když to člověku život hodně převrátí. Je to asi hodně o přístupu. Zorka to zvládá úžasně. Až se za pár let vyspíme, bude to úplně super (smích).
Nedávno si dostavěl stylový apartmán na Šumavě ze dřeva starých stromů a teď ho pronajímáš. Bojíš se o něj?
Samozřejmě! (směje se) Chtěl jsem vybudovat jedinečné místo a tomu musí odpovídat i naladění návštěvníků. Je to spíše relax zóna obklopená dřevem a kamenem i živým mechem. Využit je velkoformátový obklad a ručně se tu dělalo opravdu vše. Designoval jsem ho v šumavském stylu a dělá mi velkou radost. A podle slov návštěvníků Javor apartmánu to radost nedělá jen mně. Určitě to není levné, ale to je jako s jídlem. Za kvalitu se vyplatí připlatit. Takže Javor apartmán míří spíše na lidi s chutí po exkluzivním zážitku.
Jaké jsou tvé budoucí plány?
Stavím podobný apartmán v Krkonoších, které jsou teď mým častým působištěm. Točím tam i seriál o proměně horské vesničky Vítkovice, která postupně zažívala velký odliv turistů. V tuto chvílí točíme celkem osm seriálů najednou a k tomu ostatní pořady jako Limuzína, Osobní řidič a další. Připravuji pro klienty i jejich marketingové strategie a následně kampaně a dost času pracovně zabere i můj Instagram @mirahejda. Takže se spíš snažím to vybalancovat tak, ať je čas i na rodinu, zážitky a jídlo. Bez toho by nic nedávalo takový smysl…
Připravila Martina Burda, foto shutterstock
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.