05.03.2020 Jana Čiháková
Zajít do obchodu a koupit si mraženou zeleninu, rybí filé nebo polotovar je dnes naprosto samozřejmé. Ve 30. letech minulého století to ale byla naprostá novinka, zmrazené potraviny si poprvé mohli 6. března 1930 koupit obyvatelé Springfieldu v americkém státě Massachusetts.
Za novinkou stál Clarence Birdseye, nadšený přírodovědec, který zmrazování potravin poznal během pobytu na dalekém severu. Pokusy se zmrazováním potravin sice existovaly už dříve, až Birdseye ale začátkem 20. století přišel na to, že nejlepších výsledků se dosáhne tehdy, pokud je jídlo zmraženo rychle a na velmi nízkou teplotu. Birdseye na svůj objev přišel během rybaření s kanadskými domorodými Inuity, když zjistil, že ryba chycená při extrémně nízkých teplotách, která vlastně hned po vytažení zvody zmrzla, později po rozmrazení chutnala téměř jako by byla čerstvá.
Po návratu do USA pak přišel na to, jak dosáhnout rychlého a hlubokého zmrazení uměle. Zpočátku ale narážel na nedůvěru zákazníků, první jeho firma dokonce zbankrotovala. Až na samém prahu 30. let se vše obrátilo k lepšímu a Birdseye zbohatl. Svůj patent prodal, ale nadále se zabýval jeho zdokonalováním. Birdseye zemřel 7. října 1956 na infarkt ve věku 69 let. Jeho jméno - tedy ve podobě Birds Eye - nese jedna z neprodávanějších amerických značek mražených potravin.
Tato doba se však nevztahuje na všechny potraviny. Zatímco například mořské ryby nebo houby rok vydrží, slanina nebo omáčka ztrácí své vlastnosti již za čtyři týdny. Pokud budete v mrazáku uchovávat jídlo delší dobu, hrozí, že ho už poté nebude možno kvalitně zpracovat. Přijde o svou barvu, chuť či správnou konzistenci. Velice praktické je napsat vždy fixem na obal datum zmrazení, abyste měli přehled.
Doba trvanlivosti záleží na mnoha faktorech. Jedním je tuk. Čím více ho jídlo obsahuje, tím se doba vhodná pro pobyt v mrazáku snižuje. "Záleží také na tom, jak dobře jste jídlo zabalili a jak kolísá teplota v mrazáku," říká Aleš Rajchl z ústavu konzervace potravin ysoké školy chemicko-technologické v Praze. Je tedy třeba udržovat v boxu co možná nejnižší teplotu a otevírat ho co nejméně.
Maso: 2 - 10 měsíců
Bylinky: 12 měsíců
Pečivo: 3 - 6 měsíců
Máslo: 6 měsíců
Mořské ryby a plody: 12 měsíců
Sladkovodní ryby:3 měsíce
Tučné uzeniny: 1 měsíc
Libovější uzeniny: 2 měsíce
Vnitřnosti: 3 měsíce
Omáčky a pyré: 1 - 2 měsíce
Ovoce a zelenina: 8 - 12 měsíců
Houby: 12 měsíců
Zmrzliny: 12 měsíců
Podle Aleše Rajchla je možné zmrazit v podstatě cokoli, pokud člověku vyhovuje konzistence, kterou má jídlo po rozmražení. Přesto několik tipů: Do mrazáku určitě není vhodné dávat brambory nebo tropické ovoce (banány, avokádo, mango...). Z jejich konzistence byste po rozmražení asi nebyli nadšeni. Do mrazničky nepatří ani vodnatá zelenina (saláty, rajčata, okurky, papriky, cukety...), pokud z ní nechcete mít bláto. Chcete-li zeleninu přeci jen "uložit k ledu", nejprve ji před tím uvařte, nebo alespoň spařte v horké vodě nebo páře.
Nezmrazujte ani potraviny, které jsou ještě teplé, bez obalu nebo jinak zakonzervované. To platí i pro už jednou rozmrazené potraviny. V těch se mohou rozmnožit bakterie, které už druhým zmrazením nezničíte.
Právě obal je velice důležitý, aby nedošlo ke znehodnocení jídla. I pod bodem mrazu se z něj totiž stále odpařuje voda a probíhají v něm i jiné, i když hodně zpomalené procesy. Bez obalu potravina osychá a přispívá k namrzání stěn mrazícího boxu. Proto je vždy třeba zabalit vše minimálně do igelitového sáčku a vytěsnit z něj co největší množství vzduchu. Pokud chcete mít potraviny opravdu dobře chráněné, uložte je nejprve do hliníkové fólie, nebo použijte pytlíky dva. Dobře poslouží i plastové uzavíratelné krabičky, které dobře těsní.
"Taková jahodová zavařenina může vydržet i desítky let a nemělo by se s ní v zásadě nic stát," říká Rajchl. Obal však nesmí být nijak poničen. Většinou se lze o kvalitě přesvědčit také pouhým okem a přičichnutím. "Přesto bych doporučil, aby lidé dlouhodobě nic neskladovali. Dochází poté minimálně ke ztrátě vitamínů a dalších látek," dodává Rajchl. Varuje také před zmrazováním poravin, které obsahují hodně aromatických látek. Například vůně hub pronikne do každého koutu mrazáku.
06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.
27.06.2022 | Zatímco na samém počátku boomu rostlinných alternativ mléka jasně vítězila (ne)mléka sójová, v posledních letech se dostávají do popředí rostlinné nápoje z ovsa, což je trend nejen chutný, ale z hlediska zdravotního přínosu i vítaný.
08.03.2024 | Potravinářství je v celé řadě oblastí podfinancované, minimálně z hlediska porovnání výše dotačních a jiných podpor, které směřují do zemědělství. Ačkoli je totiž zemědělská prvovýroba i zpracování zemědělských komodit, tedy potravinářství, v gesci stejného ministerstva (Ministerstva zemědělství), míra podpory potravinářství je se zemědělstvím doslova nesouměřitelná a činí v praxi jednotky procent.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.