Muzeum představuje základní světové potraviny

Muzeum představuje základní světové potraviny

19.10.2014 ČTK

Výstava je součástí mezinárodního projektu a poukazuje na nedostatek potravin, plýtváni s nimi i energetickou chudobu spojenou s jejich zpracováním,

Základní světové potraviny, jejich využití a zpracování, představí expozice Museo Mundial - Muzeum světa v pražském Národním zemědělském muzeu. Expozice mimo jiné poprvé v Česku představí několik fotografií z cyklu Hladová planeta - co jí svět od fotografa Petera Menzela. Na příkladu takzvaného biopirátství ukáže, jak nadnárodní firmy vykrádají tradiční znalosti zpracování rostlin. Představí rovněž ukázku spolupráce českých architektů s nepálskou komunitou při stavbě "bambusové školy".
    Smyslem mezinárodního projektu je prostřednictvím výstav a muzejních intervencí vyvolat zamyšlení či diskusi nad globálními problémy světa a upozornit na priority světového rozvoje schválené všemi státy OSN v roce 2000. Projekt má využít možnosti podle organizátorů dosud opomíjené spolupráce mezi výstavními institucemi a rozvojovými organizacemi.


Mohlo by vás zajímat

Kulinářský zázrak: Restaurace v Tokiu má 2 Michelinské hvězdy, ale jen 6 míst pro hosty

04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.

Chléb je opět v kurzu. Jak poznat ten nejlepší?

24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.