19.10.2014 ČTK
Výstava je součástí mezinárodního projektu a poukazuje na nedostatek potravin, plýtváni s nimi i energetickou chudobu spojenou s jejich zpracováním,
Základní světové potraviny, jejich využití a zpracování, představí expozice Museo Mundial - Muzeum světa v pražském Národním zemědělském muzeu. Expozice mimo jiné poprvé v Česku představí několik fotografií z cyklu Hladová planeta - co jí svět od fotografa Petera Menzela. Na příkladu takzvaného biopirátství ukáže, jak nadnárodní firmy vykrádají tradiční znalosti zpracování rostlin. Představí rovněž ukázku spolupráce českých architektů s nepálskou komunitou při stavbě "bambusové školy".
Smyslem mezinárodního projektu je prostřednictvím výstav a muzejních intervencí vyvolat zamyšlení či diskusi nad globálními problémy světa a upozornit na priority světového rozvoje schválené všemi státy OSN v roce 2000. Projekt má využít možnosti podle organizátorů dosud opomíjené spolupráce mezi výstavními institucemi a rozvojovými organizacemi.
10.04.2020 |
04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.
24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.