16.01.2012 Ing. Jana Poděbradská
Spousta z nás se mylně domnívá, že sacharidy jsou pro náš organismus jed. Ne ale v případě, kdy zvolíme ty správné. Českým národem putuje spousta mýtů o účincích sacharidů na náš organismus. Pojďme se na ty nejčastější podívat.
Tento mýtus vyplývá spíše z toho, že spousta z nás si pod slovem sacharid představí větrník, špičku či čokoládu. Většinou nám nevadí právě ani tak sacharidy, jako spíše tuky v těchto potravinách. Je třeba odstranit špatné typy sacharidů, tzv. jednoduché. Tyto sacharidy jsou schopny se rychle uvolnit do krve a mají tak rychlý nástup. Slouží jako rychlý zdroj energie. Najdeme je především v cukrové řepě a třtině, ovoci, medu (mix glukózy a fruktózy), v mléce (laktóza)a samozřejmě ve sladkostech ve formě připravovaných cukrů (fruktóza, glukóza, maltóza). Tyto sacharidy bychom měli tedy raději nahradit sacharidy složenými.
Správně vyvážený jídelníček by se měl skládat z přibližně 40% sacharidů, 40% bílkovin a 20% tuků. Složené sacharidy se uvolňují se do krve postupně. Mají tedy pozvolný nástup a vydrží v našem těle aktivně plnit svoji funkci delší dobu než sacharidy jednoduché. V našich jídelníčcích by měli mít přednost před cukry jednoduchými. Nalezneme je v rýži, bramborách, těstovinách, kořenové zelenině a dále v ovesných a pšeničných vločkách.
Je důležité si právě uvědomit, jaký druh sacharidů jíme. Dietologové varují, že ti, kteří vynechají v jídelníčku sacharidy úplně, jedí automaticky více tuků.
Tento mýtus není vědecky podložen ani prokázán. Sice platí, že po jídle bohatém na sacharidy stoupne v krvi hladina inzulinu, který krátkodobě sníží spalování tuků. Podle odborníků na výživu ale tělo spaluje v jakoukoli denní dobu všechny živiny, které přijímá. Pravdou ale je, že chceme-li zhubnout, musíme přijímat méně stravy, než spálíme. Pak by mělo být jedno, zda si dáme těstoviny k snídani, k obědu nebo k večeři.
Takto by se dala charakterizovat takzvaná dělená strava. Princip dělené stravy je založen právě na tom, že nesmíte jíst dohromady potraviny rostlinného a živočišného původu. Je to vysvětlováno tím, že dohromady v těle kvasí a zpomalují tak proces spalování. Podle odborníků se sice v našem tele hodnota pH opravdu mění, jedná se ale o proces krátkodobý, který je tělo schopno brzy vyrovnat. A to nezávisle na tom, zda jíme sacharidy a bílkoviny odděleně.
Sacharidy, zvolíme-li ty správné, by v našich jídelníčcích rozhodně chybět neměly. A jelikož si je lidské tělo není schopno vytvořit samo, jsme závislí na jejich příjmu z potravy. V našem organismu jsou zdrojem a krátkodobou zásobou energie, dodávají tělu zásobní látky a v neposlední řadě tvoří stavební materiál organismu. Množství sacharidů v našem těle má vliv také na růst svalů. Pokud tedy chceme vytvarovat nebo zpevnit naše postavu, neměli bychom příjem sacharidů podcenit.
05.06.2014 | Stojí na pomezí mezi ovocem a zeleninou, její části jsou jedovaté, ale přesto patří mezi nejchutnější jarní plodiny.
24.06.2014 | „Dneska už se nedá koupit dobrý chleba.“ „Bílé pečivo je nevhodné a nezdravé.“ „Chléb je dnes nesmyslně vylepšován chemickými přípravky.“ Pravda nebo mýty?
08.08.2014 | Herce, režiséra, autora Romana známe především jako doktora Lišku ze seriálů Rodinná pouta a Velmi křehké vztahy. Jaký je ale v kuchyni?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.