Mýty o sacharidech

Mýty o sacharidech

16.01.2012 Ing. Jana Poděbradská

Spousta z nás se mylně domnívá, že sacharidy jsou pro náš organismus jed. Ne ale v případě, kdy zvolíme ty správné. Českým národem putuje spousta mýtů o účincích sacharidů na náš organismus. Pojďme se na ty nejčastější podívat.

·        Všechny sacharidy jsou špatné a musí být ze stravy odstraněny

Tento mýtus vyplývá spíše z toho, že spousta z nás si pod slovem sacharid představí větrník, špičku či čokoládu. Většinou nám nevadí právě ani tak sacharidy, jako spíše tuky v těchto potravinách. Je třeba odstranit špatné typy sacharidů, tzv. jednoduché. Tyto sacharidy jsou schopny se rychle uvolnit do krve a mají tak rychlý nástup. Slouží jako rychlý zdroj energie. Najdeme je především v cukrové řepě a třtině, ovoci, medu (mix glukózy a fruktózy), v mléce (laktóza)a samozřejmě ve sladkostech ve formě připravovaných cukrů (fruktóza, glukóza, maltóza). Tyto sacharidy bychom měli tedy raději nahradit sacharidy složenými.

Správně vyvážený jídelníček by se měl skládat z přibližně 40% sacharidů, 40% bílkovin a 20% tuků. Složené sacharidy se uvolňují se do krve postupně. Mají tedy pozvolný nástup a vydrží v našem těle aktivně plnit svoji funkci delší dobu než sacharidy jednoduché. V našich jídelníčcích by měli mít přednost před cukry jednoduchými. Nalezneme je v rýži, bramborách, těstovinách, kořenové zelenině a dále v ovesných a pšeničných vločkách.

·        Čím méně jíme sacharidů, tím více hubneme

 Je důležité si právě uvědomit, jaký druh sacharidů jíme. Dietologové varují, že ti, kteří vynechají v jídelníčku sacharidy úplně, jedí automaticky více tuků.

·        Večer sacharidy jíst nesmíme vůbec

Tento mýtus není vědecky podložen ani prokázán. Sice platí, že po jídle bohatém na sacharidy stoupne v krvi hladina inzulinu, který krátkodobě sníží spalování tuků. Podle odborníků na výživu ale tělo spaluje v jakoukoli denní dobu všechny živiny, které přijímá. Pravdou ale je, že chceme-li zhubnout, musíme přijímat méně stravy, než spálíme. Pak by mělo být jedno, zda si dáme těstoviny k snídani, k obědu nebo k večeři.
vlocky

·        Raději budu jíst jen samotný sýr než chleba se sýrem

Takto by se dala charakterizovat takzvaná dělená strava. Princip dělené stravy je založen právě na tom, že nesmíte jíst dohromady potraviny rostlinného a živočišného původu. Je to vysvětlováno tím, že dohromady v těle kvasí a zpomalují tak proces spalování. Podle odborníků se sice v našem tele hodnota pH opravdu mění, jedná se ale o proces krátkodobý, který je tělo schopno brzy vyrovnat. A to nezávisle na tom, zda jíme sacharidy a bílkoviny odděleně.

Sacharidy, zvolíme-li ty správné, by v našich jídelníčcích rozhodně chybět neměly. A jelikož si je lidské tělo není schopno vytvořit samo, jsme závislí na jejich příjmu z potravy. V našem organismu jsou zdrojem a krátkodobou zásobou energie, dodávají tělu zásobní látky a v neposlední řadě tvoří stavební materiál organismu. Množství sacharidů v našem těle má vliv také na růst svalů. Pokud tedy chceme vytvarovat nebo zpevnit naše postavu, neměli bychom příjem sacharidů podcenit.


 

 


Mohlo by vás zajímat

Co nevíte o rebarboře

05.06.2014 | Stojí na pomezí mezi ovocem a zeleninou, její části jsou jedovaté, ale přesto patří mezi nejchutnější jarní plodiny.

10 největších mýtů o pečivu

24.06.2014 | „Dneska už se nedá koupit dobrý chleba.“ „Bílé pečivo je nevhodné a nezdravé.“ „Chléb je dnes nesmyslně vylepšován chemickými přípravky.“ Pravda nebo mýty?

Roman Štolpa: Na teplou večeři mě ženy neutáhnou

08.08.2014 | Herce, režiséra, autora Romana známe především jako doktora Lišku ze seriálů Rodinná pouta a Velmi křehké vztahy. Jaký je ale v kuchyni?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.