Nejlepší čokolády na světě

Nejlepší čokolády na světě

27.06.2011 ČTK

Nikoli tradice výrobců, ale pečlivé zpracování a exkluzivní složení rozhoduje podle britské Akademie čokolády (Academy of Chocolate) o nejlepších čokoládách na světě. Přestože se značky jako Amedei, Michel Cluizel a Valrhona dlouhodobě drží na špici soutěže Academy of Chocolate Awards v kategorii tabulkových čokolád, ocenění získaly i výrobky malých čokoládoven, které překvapily originálním obsahem.

Mezi nejlepšími neochucenými hořkými čokoládami se v prestižní britské soutěži letos objevily dvě málo známé značky Duffy's a Askinosie. Mezi nejlepší ochucené mléčné čokolády se pak dostala značka Rococo. Jde prý o úzkoprofilové zboží, které se na českém trhu objevuje jen vzácně.

Podle Martina Richtera ze společnosti Čokoláda.cz jde o produkty, které se v žádném z předchozích ročníků vůbec neobjevily. Letos ovšem porotu zaujaly natolik, že se dostaly mezi vítěze nejsledovanějších kategorií.
    Duffy's pochází z dílny malé anglické čokoládovny Red Star z hrabství Lincolnshire, která nakupuje nejlepší čokoládové boby z různých částí světa. Vítěz s názvem Duffy's Chocolate Indio Rojo 72% je vyroben z bobů pěstěných v Hondurasu. Britský výrobce byl před soutěží schopen vyrobit pouhých 250 kusů, neboť loni se sklidilo jen 50 kilogramů těchto bobů.
    Tabulka 70procentní čokolády Askinosie San Jose Del Tambo pochází z malé čokoládovny v americkém státě Missouri a zajímavá je prý už obalem. Na první pohled ošuntělý voskovaný papír s jakoby obyčejným potiskem a roztřepeným provázkem ve skutečnosti skrývá exkluzivní obsah. "V lednu letošního roku, tedy ještě před získáním ocenění, se deset gramů této čokolády prodávalo v Británii za 1 libru (asi 27 korun)," sdělil dnes ČTK Richter.
    

Mezi mléčnými čokoládami odborníci upozorňují na vítězství ochucené čokolády s názvem Rococo Sea Salt z dílny malé rodinné londýnské čokoládovny. Vyznačuje se sametovou mléčnou chutí s jemným koncovým tónem mořské soli.
    Pravá čokoláda musí podle znalců obsahovat minimálně 35 procent kakaových součástí, aby mohla být označena za hořkou. V případě mléčné čokolády je to alespoň 25 procent. Kvalitní čokolády obvykle obsahují více než 45 procent kakaové sušiny. Mají nižší obsah cukru a vyšší obsah antioxidantů, které příznivě působí na lidský organismus.


Mohlo by vás zajímat

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Slovensko zavede daň ze slazených nápojů: Česko je s otazníkem, komora daň považuje za hloupost

12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.