15.07.2014 gastronomia-bohemica.cz
V soutěži o Nejlepší ovocný knedlík 2014 vyhrál klasický český kynutý knedlík plněný malinami.
V soutěži o Nejlepší ovocný knedlík 2014, jejíž první ročník se uskutečnil v sobotu 5. července ve Velkých Pavlovicích na jižní Moravě, vyhrál klasický český kynutý knedlík plněný malinami. Jeho autorem byl kuchař-amatér Zdeněk Kupec, reprezentující pražskou cukrárnu Václavská pasáž. Získal celkem 123 bodů - ze 140 možných - porazil tím dalších 11 soutěžících z celé ČR.
Překvapení ze svého umístění komentoval skromně: “Prostě jsem to zkusil, o vítězství jsem vůbec nepřemýšlel, tím více je to příjemné a mám z toho radost.“
Kynutých knedlíků bylo z hodnocených 23 vzorků nakonec vůbec nejvíce – celkem 12. A obsadily i příčky nejvyšší. Druhé místo vybojoval Jan Dvořáček z Prahy za knedlík borůvkový, ale naprostým překvapením bylo místo třetí. To získala teprve pětiletá Ella Suchánková z Brna s knedlíkem plněným nektarinkami s karamelem. Bronz pro tuto velmi šikovnou malou kuchařinku je nejlepším důkazem, že sedmičlenná porota dostávala vzorky k posouzení naprosto anonymně, rozhodovala opravdu jen chuť a kvalita.
Soutěžilo se o jakýkoliv nejlepší ovocný knedlík, tj. nebylo určeno, jaký má být - z jakého těsta, jaká ovocná náplň... Dokonce bylo jedno, zda šlo o ovoce čerstvé, či již kompotované, sušené apod. Akce se sice konala v době meruňkobraní, ale kreativitě se meze nekladly. I proto se nakonec asi meruňkový knedlík nevešel ani na stupně vítězů a – ač jich bylo nakonec celkově nejvíce – nejúspěšnější meruňkový vzorek skončil až čtvrtý.
Akce, jejímž pořadatelem byl spolek Gastronomia Bohemica z.s. a Městský úřad Velké Pavlovice, byla přístupná všem kuchařům, kteří se přihlásili - profesionálům i amatérům, studentům gastronomie, školním kuchařkám, hospodyňkám, které rády vaří... Neplatilo se žádné startovné. Jedinou podmínkou bylo dodat v den soutěže svůj soutěžní vzorek knedlíků do místního zámečku - ekocentra Trkmanka. Tam pak po 13. hodině zasedla sedmičlenná porota v čele s Ing. Janou Sombergerovou, MBA (fundovaná odbornice, absolventka vysoké hotelové školy a profesionální sommeliérka – dáma s vytříbenými chuťovými buňkami) a začala ochutnávat a hodnotit. Knedlíky byly porotě samozřejmě podávány teplé (nahřívání v konvektomatu) a každý soutěžící je mohl připravit a doplnit/posypat čím a jak chtěl. Samotná distribuce vzorků k porotě pak už byla samozřejmě zcela anonymní…
Po 17. hodině se pak výsledky soutěže staly veřejnými a - za zvuků fanfár - proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů. Ti úplně nejlepší vyhráli zájezd a současně byli oceněni diplomem a kuchařkou vydanou spolkem Gastronomia Bohemica. Odměněn pamětním diplomem ale byl nakonec každý, kdo se soutěže zúčastnil. A zbylých soutěžních knedlíků, které nezkonzumovala porota, se nakonec ujala veřejnost přítomná na Meruňkobraní.
Knedlík – česká klasika
„Cílem spolku z.s. Gastronomia Bohemica (GaBo) je propagace regionálních potravin, regionální gastronomie a propagace regionálního cestovního ruchu. A zde snoubí právě všechny tyto aspekty,“ odpovídá na otázku o smyslu celé akce Ing. Pavel Franěk, prezident z.s. Gastromia Bohemica.
A navíc - český knedlík má podle něj svoji dlouhou tradici. Ve své podobě, tj. šišky, byl znám již v 9. století a stal se typicky českou přílohou, která je nezaměnitelná. I proto se stal vyhledávaným ze strany turistů. „Ale především je navýsost regionálním pokrmem a zaslouží si svoji pozornost,“ říká hrdě o knedlíku Pavel Franěk.
Velkopavlovické meruňkobraní 2014
Jak již bylo řečeno, spolu s Gastronomií Bohemica bylo pořadatelem akce město Velké Pavlovice. Soutěž se stala součástí prvního ročníku víkendových slavností Velkopavlovické meruňkobraní 2014. „Víno a meruňky“, toto příznačné spojení s Velkými Pavlovicemi - podle slov starosty města Pavla Procházky – k sobě po staletí neodmyslitelně patří. Jeden druh meruňky je dokonce registrován jako Velkopopovická meruňka a i to je důvod proč město aspiruje stát se metropolí ovocných knedlíků.
Akce se konala pod záštitou ministra zemědělství, agentury pro cestovní ruch CzechTourism a starosty města Velké Pavlovice.
Více informací k akci najdete na http://www.gastronomia-bohemica.cz/pro-media:
- tisková zpráva: http://www.gastronomia-bohemica.cz/tz-v-soutezi-o-nejlepsi-ovocny-knedlik-2014-to-vyhraly-maliny
- kompletní výsledky: http://www.gastronomia-bohemica.cz/soutez-o-nejlepsi-ovocny-knedlik-2014--kompletni-vysledky
- fotky: http://www.gastronomia-bohemica.cz/fotogalerie-z-akci
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.