01.07.2010 Tomáš Miškovský
Televizní reklamy nám stále něco vnucují. Ne vždy se potom přesvědčíme o správnosti jejich tvrzení, jindy nás však mohou upozornit na opravdu kvalitní produkt. Platí to však také o prospěšnosti konzumace mléčných kysaných nápojů?
Někdy se zdá, že pokud si ihned nekoupíme konkrétní výrobek, budeme nejen méně výkonní a bez nálady, ale nejspíš i onemocníme a budou nás ničit vážné zdravotní problémy. Je opravdu »zkyslé« mléko tak zázračné, jak se říká? A který z nápojů je nejlepší?
Odborná Společnost pro probiotika a prebiotika, ve které působí renomovaní lékaři, provedla nezávislý test. Výsledek? Všechny obsahují miliardy probiotických bakterií, žádný nepropadl.
Testování probíhalo v laboratoři katedry mikrobiologie, výživy a dietetiky na České zemědělské univerzitě v Praze. „Byly hodnoceny mléčné kysané výrobky prodávané na českém trhu, které deklarovaly přítomnost probiotických bakterií Lactobacillus casei. Výrobky byly testovány 2 až 3 dny před vypršením data spotřeby,“ uvedl prof. ing. Vojtěch Rada.
Kysané či také fermentované mléčné produkty používali k léčení již lékaři v antice. „Probiotické bakterie kysaných mléčných výrobků mají význam zejména v udržení přirozené rovnováhy mikroorganismů trávicího traktu,“ vysvětluje MUDr. Petr Tláskal ze Společnosti pro výživu a Fakultní nemocnice Motol v Praze.
Jsou stravitelnější, kysané výrobky mohou často jíst i lidé s alergií na laktózu v obyčejném mléce. A dokonce příznivě působí proti rakovině. „Snižují aktivitu některých enzymů, které jsou odpovědné za tvorbu látek podporujících vznik nádorů,“ uvádí doktor Tláskal.
Češi sice patří z postkomunistických zemí k největším konzumentům jogurtů a dalších kysaných výrobků, ale oproti západním zemím jsme ale stále ještě na chvostu. Možná i proto působí lidé na západ od našich hranic šťastněji. Aminokyselina tryptofan obsažená v zakysaných výrobcích totiž působí antidepresivně.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.