08.09.2014 VŠCHT
Dobrý den, již dlouho-dá se říct, že i několik let, pozoruji, že cukr nesladí tak, jak sladívával. Buchta, kterou udělám podle receptu, se nám zdá málo sladká. Není možné, aby cukrovarníci při výrobě cukru přidávali nějaké přídavné látky, jako to dělají třeba uzenáři/někteří/ s buřty? Děkuji K. Musílková
Bílý cukr v různých podobách je velmi dobře definovaná látka. Jedná se o sacharózu o koncentraci nejméně 99,7 %. Přídatné látky se používají skutečně ojediněle, například při výrobě cukru moučky. Pokud tedy tazatel používá skutečně stále cukr (nikoliv například různé typy sirupů) bude příčina někde jinde než v cukru. Mohou to být ostatní složky „buchty“, které sladkou chuť přikryjí nebo může být problém i v samotném strávníkovi, který si postupně zvykl na vyšší dávkování cukru v jiných potravinách a nyní se mu již zdá zákusek málo sladký, možná i ve srovnání s jinými cukrovinkami na trhu.
05.05.2022 | Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?
08.06.2023 | Ať už s nadšením grilujete obden nebo žhavíte uhlíky jen při zvláštních příležitostech, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept na steak vás od katastrofy nezachrání. Jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu letní kuchyně, a co si při grilování pohlídat?
22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.