13.07.2015 ČTK
Nežádoucích účinků potravin bylo na novém portálu Nutrivigilance, neboli zdravotní bdělost nad potravinami, nahlášeno v prvním pololetí 12, vyplněných online formulářů obdrželo centrum zdraví, výživy a potravin pět, informuje na webu Státního zdravotního ústavu vedoucí centra profesor Jiří Ruprich.
Pětina hlášení byla k doplňkům stravy. Ve Francii s šestinásobkem obyvatel bylo v prvním roce projektu 50 hlášení, tři čtvrtiny k doplňkům stravy v čele s produkty na hubnutí. "K dnešnímu dni jsme zaznamenali reakce typu bolesti hlavy, kloubů, břicha, alergické reakce jako vyrážka a otok hrdla, které po vysazení potraviny či doplňku vymizely. Nikdo neměl vážné ani nevratné poškození zdraví," uvedl Ruprich. Hlášení na konkrétní potravinu či doplněk stravy se neopakovalo a jednotlivé případy spolu nesouvisely.
Ve výčtu nahlášených a konzultovaných potravin byl například doplněk stravy na bázi Pueraria lobata, ale i běžné potraviny jako máslové sušenky, mrkvovo-pomerančový džus, kávový nápoj, želé bonbony a červené víno. Žádný z nahlášených nežádoucích účinků nemuseli řešit hygienici, nebylo ani riziko poškození zdraví široké populace.
Státní zdravotní ústav spustil portál z toho důvodu, že nabídka potravin na českém trhu stoupla z 3500 v roce 1991 na současných 350 000 položek. V tomto množství nelze všechny předem absolutně spolehlivě otestovat. Hlášením nežádoucích účinků tak mohou lidé přispět k tomu, aby na trhu byly jen potraviny zcela nezávadné.
Cílem je shromáždit data, která dosud nikdo v ČR neevidoval. Analýza může dát podklady pro návrhy preventivních a nápravných opatření. Vytvořený systém by měl spolupracovat s podobnými systémy v dalších zemích EU. Jde hlavně o to, sbírat zdravotní informace při vzniku problémů, ne až při větším počtu případů zejména akutního poškození zdraví.
Nepříznivé reakce hrozí hlavně u potravin nového typu, doplňků stravy a potravin s přídatnými látkami. Nutrivigilance nezahrnuje potraviny a nápoje, jež vyvolají nepříznivou reakci, kterou lékař označí jako salmonelózu či kampylobakteriózu. Naopak sem patří nové potraviny skládající se z mikroorganismů, hub nebo řas, rostlin a živočichů, s výjimkou potravin a složek potravin získaných tradičními metodami šlechtění a chovu, jejichž bezpečnost byla prokázána dlouhodobým užíváním.
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.