17.08.2010 Tomáš Miškovský
Je jejich čas. Mattioli o nich ve svém herbáři říká: „Pití odvaru celého květu i ovoce ve víně jest vznešený lék při uštknutí, ranění jedovatými žížalami, hady a štíry.“ Těžko posoudit, ale jisté je, že léčivé účinky ostružin rozhodně stojí za povšimnutí.
Ostružiník je keř z čeledi růžovitých, což napovídá už tvar jeho květů a listů, stejně jako množství zahnutých trnů. Pokud v přírodě narazíme na jeho hustý porost, projít jím bez „krvavé“ újmy se nám určitě nepodaří.
Ostružiník nacházíme často na okraji lesa, v místech kam se opírá slunce. Plody z prosluněných strání mají výbornou chuť a silné léčivé účinky. Ostružiny však lze celkem snadno pěstovat i v domácích podmínkách na zahradě.
Ostružiny si u nás získávají stále větší popularitu jako ovoce pěstované na zahradě. Křížením planých ostružin lidé postupně vyšlechtili spoustu odrůd různé výnosnosti, barev, chutí, tvarů a velikosti plodů. Jejich pěstování je nenáročné, stejně jako jejich množení.
Mají rády propustnou půdu a slunné místo, rozmnožovat je můžeme jednoduše odkopkem zakořeněného mladého výhonu. Rychle se rozrůstají, proto raději dohlížíme na to, aby nám neporostly polovinu zahrady, pravidelně odstraňujeme už neplodící či nevhodně rostoucí výhony.
Čerstvé ostružiny jsou bohatým zdrojem vitaminu C, látky nezbytné pro naše zdraví, silnou imunitu a detoxikaci organismu. Dále obsahují velké množství karotenů, silné antioxidanty, které nás zbavují volných radikálů, regenerují sliznice a dodávají zdravou barvu naší pleti.
V tomto ovoci najdeme také řadu vitaminů skupiny B, z minerálů pak například mnoho fosforu, dále draslík, železo, hořčík a vápník. Všechny zmíněné látky jsou pro naše tělo nezbytné a je jistě příjemnější konzumovat je ve formě lahodného ovoce, než formou potravinových doplňků a tablet.
Konzumace ostružin je také více než vhodná při léčbě nemocí z nachlazení a infekčních onemocnění, angíny, chřipky, kašle, zánětu dutin, stejně jako pro rekonvalescenci po nemocech, kterou nám pomohou urychlit.
Léčivý účinek ostružin je výrazně posílen vysokým obsahem bioflavonoidů – látek, které chrání před oxidací. Odborné výzkumy potvrdily, že jsou tyto látky důležité hlavně pro ty z nás, kteří trpí cévními potížemi, jakými jsou křečové žíly, slabé cévní stěny, vysoký krevní tlak, hemoroidy, nebo problémy s mužskou erekcí. Souhrnně – bioflavonoidy posilují a regenerují cévní stěny, zlepšují průtok krve, posilují vazivo a celkově zpomalují stárnutí a chřadnutí organismu.
Ostružiny jsou tedy výborné jako prevence všech jmenovaných potíží, ale i jako podpora jejich léčby. Pokud máme možnost, je dobré si zajistit zásobu ostružin v jakékoli formě na celý rok a užívat je pravidelně, jejich blahodárný účinek za to jistě stojí.
Méně známý je fakt, že i listy ostružiníku mají mnohé léčivé účinky. Připravuje se z nich čaj, který má navíc příjemnou chuť. Látky obsažené v listech působí hlavně protizánětlivě. Tohoto účinku lze využít například pro léčbu dásní (paradontózu), při infekcích v krku jako kloktadlo, na omývání špatně se hojících ran na kůži, ale i jako čaj při nachlazení, kašli a rýmě.
Už po mnohé generace se sušené listy používají jako prostředek proti průjmu, kdy je vhodné pít čaj z listů až do vymizení potíží. Kladný vliv má i na sliznice žaludku a střev, zmírňuje a léčí koliky.
Výhodou je, že listy se sklízí jednoduše, za pár minut jich můžeme mít plný košík, navíc rychle schnou, což lze ještě urychlit jemným pomačkáním listů. Skladovat je můžeme i v papírových sáčcích, pokud je umístíme v suché a větrané místnosti.
Recept na čaj (nálev) z listů ostružiníku:
1 lžíci řezaných sušených listů na 1 větší šálek horké vody, necháme 5–10 minut louhovat, přecedíme
Čaj můžeme užívat 2–3x denně při potížích, na doléčení či jako prevenci stačí 1–2x denně, sladíme medem nebo bylinným sirupem.
Ostružiny můžeme zpracovávat a konzervovat mnoha způsoby. Čerstvé jsou výborné buď samotné, nebo jako ozdoba lehkých jogurtových a tvarohových dezertů. Oblíbené jsou také rozmačkané s cukrem a smetanou – v této úpravě obzvlášť výtečně chutnají na palačinkách nebo s kopečkem smetanové zmrzliny.
Můžeme je mrazit a pak přidávat do koláčů, rozmixovat do ovocných koktejlů, nebo dření. Výborný je také ostružinový sirup, který nám po krátké konzervaci vydrží i celý rok a je chutnou prevencí a lékem respiračních onemocnění.
Skvělé jsou i ostružinové džemy, marmelády a želé, jak ze samotných ostružin, tak s přidáním jiného ovoce.
21.03.2014 | Nejlepší návod, jak na jaře restartovat své tělo.
14.07.2014 | Srdce v ohni – cítíte to stejně, nebo jste stále unavení? Tradiční čínská medicína říká, že letní období je v elementu ohně, ke kterému se řadí orgánový okruh srdce a tenkého střeva.
10.03.2014 | Proč je jídlo módní? A víte, co jíte?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.