PEČEME CUP-CAKES KROK ZA KROKEM: PO TĚCHTO SE ZAPRÁŠÍ

PEČEME CUP-CAKES KROK ZA KROKEM: PO TĚCHTO SE ZAPRÁŠÍ

17.05.2022 Jana Čiháková

Nadýchané těsto a jemný, akorát sladký, perfektně vyšlehaný a ochucený krém – spojení, jenž tvoří cupcake snů. Přestože propracovat se k uspokojivému výsledku kolikrát stojí hned několik pokusů, není z toho třeba dělat vědu. Vsaďte na ozkoušené krémy profesionálů a nechvátejte. Perfektní krém si žádá svůj čas.

Muffiny nejsou složité, je ale potřeba dodržovat přesné postupy. Malé detaily totiž mohou celý výsledek pokazit. Důležitým bodem je stejná teplota surovin, ze kterých budete pracovat. Ty, které obvykle míváte v lednici si tedy vyndejte s předstihem, aby všechny dosáhly pokojové teploty. Při přípravě těsta se řiďte poučkou, že nejprve se míchají tekuté přísady a suché spolu, teprve poté se zapracovávají do sebe. Těsto také nesmíte přemíchat, pak vám muffiny nevyběhnou a budou tuhé. Při pečení respektujte vlastnosti se svou troubou, obvykle se doporučuje péct při teplotě 180 stupňů asi 20 až 25 minut. 

Na základní těsto použijte 250 g hladké mouky, 100 g cukru, 2 lžičky prášku do pečení a přidejte opravdu špetku soli. Z tekutých ingrediencí si připravte 2 vajíčka, 200 ml mléka a 85 g másla. 

JAK NA KRÉM?

Krém č. 1: Šlehačka + mascarpone

Jedním z nejoblíbenějších krémů pro zdobení cupcaků je kombinace šlehačky a tvarohu (př. mascarpone) v poměru jedna ku jedné. „Nejdříve je třeba vyšlehat samotnou smetanu ke šlehání a potom pomalu přidávat a zašlehávat tvaroh nebo mascarpone. Nejdůležitější je šlehat opravdu pomalu, jinak vám krém zřídne,“ dělí se o zkušenosti profesionální cukrářka Olga Ceralová z Dortisimo.cz.

Krém č. 2: Bílky + máslo

Základní bílkovo-máslový krém představuje cukrářskou klasiku, kterou lze použít také na cupcaky. Nejdříve je třeba svařit vodu s cukrem. Dále se vyšlehá změklé máslo do pěny s cukrem. Samotné bílky se vyšlehají v tuhý sníh a pak se do nich postupně vmíchá teplý rozvar. Až na závěr se promíchají obě hmoty dohromady – bílková i máslová. „Kombinací bílků a másla vzniká krém, se kterým se dobře pracuje a lze ho libovolně dochutit, ale použít se dá i v základní úpravě bez příměsí,“ vysvětluje cukrářka Olga Ceralová.

MOMENT DOCHUCENÍ

Když máte krém ve výborné konzistenci, přichází čas na dochucení. Při dochucení přidávejte přísady postupně a pomalu, abyste neztratili dobře odvedenou práci na šlehání krému. Vyzkoušejte kromě vanilky nebo čokolády také redukované ovoce či skořici. Pokud nemáte rádi všední chutě, kápněte do krému podle své chuti třeba oblíbený vaječný likér. 

RADĚJI ZDRAVĚJI?

Aby krém dosáhl ideální konzistence a dalo se s ním pracovat žádoucím způsobem, tuk je v něm nezbytný. „Krémy jsou poměrně tučné všechny, ať už ty z másla, z mascarpone nebo šlehačky. Není to tedy vhodná součást redukčního jídelníčku. Ale sladké většinou nejíme úplně denně, takže čas od času není na tučném krému v cupcaku nic špatného nebo nezdravého,“ říká Olga Ceralová. Nicméně ti, kteří se vyhýbají laktóze, mohou použít speciální šlehačku bez laktózy a výborný krém se samozřejmě dá vyrobit i pro diabetiky.


Mohlo by vás zajímat

Pesto není jen směsí zdravých bylinek: Nyní po jeho konzumaci skončilo v nemocnici pět osob

12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.

DOMÁCÍ ZMRZLINA, KTERÁ PŘEDČÍ TU ZE STÁNKU? ZKUSTE NAŠE RECEPTY

27.07.2024 | Na rozdíl od komerčně vyráběných verzí, které často obsahují přidané cukry a umělá aditiva, vám domácí příprava umožní plně kontrolovat kvalitu ingrediencí. Připravte si vlastní vanilkovou zmrzlinu s karamelovými kousky, jahodovou s čerstvou mátou, nebo čokoládovou se směsí oříšků a kousků čokolády.

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.