Pět skrytých zdravotních výhod rajčat

Pět skrytých zdravotních výhod rajčat

13.02.2014 iDNES.cz

Rajčata pomáhají očím i kostem.

Spor o to, zda je rajče zelenina či ovoce, je stále nevyřešený. Botanici mají jasno v tom, že rajčata botanicky splňují parametry ovoce, ale chuťově a kulinářsky se rajčata řadí mezi zeleninu. Na něčem se ale oba tábory shodnou – rajčata nabízejí spoustu zdravotních výhod. 

"Rajčata obsahují vyšší dávky lykopenu, stejně jako jiné druhy zeleniny s červeným zbarvením. Lykopen je účinný antioxidant, který pomáhá likvidovat volné radikály v těle. Největší užitek máme z rajčat tepelně upravených," říká dietoložka Lenka Kaprhálová.

 

Udržují zdravé kosti

Jeden šálek rajčat obsahuje téměř 18 procent denní doporučené dávky vitaminu K, který přispívá ke zdraví kostí. Vitamin K je rozpustný v tucích a je nezbytný k  procesu mineralizace kostí. 

 

Působí pro sraženinám

V těle je vitamin K uchováván jen v malém množství a jeho zásoba se bez pravidelného denní příjmu rychle vyčerpává. Nedostatek vitaminu K, který se obvykle projeví modřinami, krvácením z nosu a dásní či krví v moči a ve stolici.

Pokud rajčata nepatří mezi vaši oblíbenou zeleninu, dalšími dobrými zdroji vitaminu K jsou špenát, zelí, brokolice, soja, mangold nebo petržel. 

 

Snižují krevní tlak

Rajčata jsou dobrým zdrojem draslíku, který pomáhá snižovat krevní tlak, udržuje správnou funkci nervového a svalového systému a hraje zásadní úlohu ve správné činnosti srdce. 

Nedostatek draslíku se projevuje bolestmi hlavy, ospalostí, křečemi ve svalech či nepravidelným srdečním rytmem. Jeden šálek rajčat obsahuje až 11,4 procenta doporučené denní dávky draslíku, proto je obohacení jídelníčku o rajčata jednoduchým způsobem, jak bojovat s vysokým krevním tlakem bez nutnosti léků. Mezi další potraviny bohaté na draslík patří banány, citrusy, losos, tuňák, špenát, brambory, jogurt a drůbež. 

 

Snižují hladinu cholesterolu

Rostlinný pigment lykopen, který dodává rajčatům jejich červenou barvu, patří do skupiny karotenoidů, které jsou známé svými antioxidačními vlastnostmi. Podle odborníků lykopen také pomáhá snižovat špatný LDL cholesterol a naopak zvyšovat ten dobrý HDL cholesterol, ačkoli vědci dosud neznají přesný mechanismus tohoto jevu. 

Velkou výhodou rajčat je, že si oproti jiným druhům zeleniny zachovávají některé důležité fytolátky jako lykopen i po uvaření. Z tohoto hlediska jsou zpracovaná rajčata dokonce výživnější než čerstvá, protože větší množství lykopenu se uvolní až po tepelném zpracování. Rajčatové omáčky a kečupy, pokud jsou bez konzervantů a bez přidaného cukru, se tedy dají řadit do zdravé stravy. 


Udržují zdravé oči

Rajčata jsou bohatá na vitaminy a minerály, které prospívají očnímu zdraví. Pokud si chcete udržet zrak v kondici a snížit riziko očních chorob, jako jsou katarakty (šedý zákal) a makulární degenerace, zařaďte rajčata do svého jídelníčku. 

Kromě vitaminů A, E a C rajčata také obsahují antioxidanty zeaxanthin, lutein a lykopen, které chrání oči před poškozením světlem. Lutein spolu se zeaxanthinem podle odborníků hraje ochrannou roli proti oxidačnímu poškození oka volnými radikály a existuje také spojitost mezi příjmem luteinu a snížením rizika rozvoje šedého zákalu. Lidské tělo si samo nedokáže tyto látky vyrobit, proto je nutné dodávat je pravidelně potravou.

V angličtině si můžete přečíst, jaké jsou další, nepříliš známé zdravotní účinky rajčat, které sestavil server howstuffworks.com.

 

 


Mohlo by vás zajímat

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.