17.09.2014 Redakce
Pivo si nemusíte vychutnávat pouze v půllitru, své aroma dokáže rozehrát i v pivním sýru, guláši nebo v lahodné kombinaci s rybou...
Doba přípravy: 7 dní včetně zrání, pro 4 osoby
Ingredience: 300 g tvarohu, 1 l světlého piva (osvědčil se například Ferdinand), kmín, sladká mletá paprika, pepř, sůl
Postup: Kmín umeleme a smícháme s paprikou a solí. Tvaroh (pokud možno méně tučný) rozmačkáme na kaši, zamícháme do ní koření a zalijeme v misce pivem. Přikryjeme pokličkou. Necháme zrát za oknem asi 5 dnů. Potom sýr rozmixujeme a necháme ještě další dva dny zrát. Podáváme s čerstvým pečivem, máslem a jemně nasekanou pažitkou.
Doba přípravy: 70 minut, pro 4 osoby
Ingredience: 500 g vepřové plece, 80 g sádla, 2 dl světlého piva, 1 plátek staršího chleba, 20 mg hladké mouky, 1 stroužek česneku, kmín, pepř, sůl
Postup: Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opečeme ze všech stran na sádle, potom podlijeme pivem a dusíme do měkka. Potom maso vyjmeme a vydušenou šťávu zahustíme moukou a strouhaným chlebem. Jakmile je omáčka hustá, rozmixujeme ji a ochutíme kmínem a česnekem. Osolíme a opepříme. Vrátíme maso do omáčky a necháme ještě chvíli povařit. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Doba přípravy: 40 minut, pro 4 osoby
Ingredience: 250 g vepřového masa, 250 g hovězího masa, 2 housky, 2 vejce, 1 dl mléka, 50 g slaniny, 1 sardelka, 80 g másla, 2 dl světlého piva, hrst strouhanky, špetka strouhané citronové kůry, pepř, sůl
Postup: Maso pomeleme, housku namočíme v mléce, slaninu nakrájíme na kostičky, sardelku utřeme na kašičku. Potom vše smícháme a ještě jednou pomeleme, osolíme a opepříme, přidáme strouhanou citronovou kůru, vejce a je-li směs málo hustá, strouhanku. Ze směsi vytvoříme karbanátky, které pak na másle opečeme na obou stranách. Do zbylého tuku v pánvi přidáme pivo, necháme chvíli vařit, potom vložíme karbanátky a na mírném ohni je pod pokličkou chvíli necháme dusit. Občas přelijeme šťávou. Jakmile se šťáva téměř vypaří, podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.
Doba přípravy: 70 minut, pro 4 osoby
Ingredience: 750 g rybího filé, 2 dl tmavého piva, 1 vejce, 1 lžíce polohrubé mouky, 1 dl oleje, 1 lžička citronové šťávy, pepř, sůl
Postup: Vykostěná rybí filátka (mohou být například z tresky) omyjeme a osušíme. V misce rozšleháme mouku, pivo, vaječný žloutek, sůl a pepř. Není-li těstíčko dostatečně husté, přidáme mouku. Potom z vaječného bílku ušleháme pevný sníh, ten vmícháme do těstíčka. V těstíčku obalíme filátka a osmažíme je na oleji. Podáváme pokapané citronovou šťávou, jako příloha se hodí domácí hranolky.
Recepty připravil Daniel Průša, šéfkuchař restaurace Hajnovka Praha (www.hajnovka.cz), více na postulka.blogspot.cz/ nebo www.labuzdopo.cz.
25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.
30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.