Počet minipivovarů v Česku loni vzrostl na 280

Počet minipivovarů v Česku loni vzrostl na 280

19.03.2015 ČTK

I přes vyšší cenu a menší množství uvařeného piva se minipivovary úspěšně snaží konkurovat velkým výrobcům

V Česku přibývá minipivovarů, za poslední rok se jejich počet zvýšil více než o čtvrtinu na 280, přičemž celková produkce nejmenších pivovarů vzrostla o 30 %. Přestože je jich asi šestkrát více než velkých pivovarů, jejich podíl na výrobě piva v Česku je odhadován zhruba na jedno procento. Přesto se stále staví další a jejich počet letos překročí 300. Navíc vznikají čím dál větší minipivovary.
    Celková produkce minipivovarů se pohybuje mezi 200 000 až 250 000 hektolitry, což je asi 1,2 až 1,3 % trhu. "To je tak na úrovni pivovaru Bernard včetně jeho nealkoholické produkce," uvedl Tomáš Erlich ze Sdružení přátel Piva.


    Malé restaurační pivovary nemohou velkým výrobcům konkurovat z hlediska množství vyrobeného piva a ceny. Jejich pivo je v průměru o deset až 50 % dražší, a minipivovary se snaží zákazníky lákat na jiný typ piva. Díky malým vyráběným objemům mohou více experimentovat a vařit speciály či ochucená piva.


    

Některé pivovary, které začínaly v kategorii minipivovarů (s ročním výstavem pod 10 000 hl) tuto kategorii přerostly, například pivovary Kácov či Chotěboř. Naopak pivovar Herold z Březnice, který v minulosti vaříval okolo 30 000 hl ročně, do kategorie minipivovarů spadl.

Nyní se minipivovarům blýská na lepší časy, jelikož malé a velké pivovary zakopaly pomyslnou válečnou sekeru a hodlají spolupracovat.
  


Mohlo by vás zajímat

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Zpoplatnění letáků povede ke zdražení potravin, říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.