05.03.2014 iDNES.cz
Po jakých potravinách se můžeme cítit být unavení?
Jídlo má velký vliv nejen na naše zdraví, ale také na vitalitu. Existují potraviny, které nám dodají energii, ale jsou i ty, co nám ji uberou. "Nejvíce unavení můžeme být třeba po těstovinách s masem a smetanovou omáčkou či po vepřovém mase s knedlíkem. Při trávení totiž spotřebujeme hodně energie," říká dietoložka Lenka Kaprhálová.
Všechno, co sníme, ovlivňuje náš elán a výkonnost. Určitě jste si už všimli, že se někdy po jídle cítíte unavení a neschopní se soustředit místo toho, abyste byli nabuzení. Přečtěte si, jaké potraviny vám ubírají energii.
Polotovary ochucené chemikáliemi jsou pro naše hodnoty energie doslova zabijákem. Bohužel v dnešní uspěchané době, kdy není na nic čas, jsou polotovary a zpracované výrobky základním jídelníčkem většiny lidí.
Jenže právě tyto potraviny vám ubírají energii tolik potřebnou pro práci a normální fungování. V důsledku toho jste nuceni jíst ještě více těchto jídel, protože čekáte, že vás povzbudí a zaženou únavu, kterou vzbudily.
Pokrmy z krůtího masa patří mezi velmi oblíbené a navíc jsou vcelku dietní, ale také jsou to pravděpodobně nejpopulárnější jídla na spaní.
"Důvodem velké únavy, která na vás po konzumaci krůtího masa padne, je aminokyselina tryptofan, kterou toto maso obsahuje. Tryptofan patří mezi esenciální aminokyseliny, které si tělo nedokáže samo vyrobit, ale přijímá je z potravy," píše server Fitnea.com.
I když jeden krůtí sendvič vás zřejmě neuspí, pokud nechcete být ospalí a unavení během dne, hlídejte si, kolik krůtího masa sníte.
Sušenky, čokolády, bonbony, dorty a další sladké pokrmy obsahují velké množství cukru, který je základním zdrojem energie pro organizmus. Proto se většina lidí domnívá, že sladkosti mohou zahnat únavu a zvýšit elán.
Je pravda, že hned poté, co sníte něco sladkého, hladiny krevního cukru rychle stoupnou a vy pocítíte příliv energie. Tento stav je ale velmi krátkodobý, následně totiž tělo instinktivně uvolní inzulin a hladiny krevního cukru rapidně klesnou. A jaký je výsledek? Prakticky padnete únavou a navíc brzy pocítíte i hlad.
Smažené pokrmy jako hranolky, řízek, smažený sýr či bramborák jsou v naší zemi velmi oblíbené a patří mezi chuťově nejatraktivnější jídla. Určitě jste už ale zaznamenali, jak se cítíte po smaženém obědě. Chce se vám po něm zpátky do práce, nebo byste se radši vrhli na gauč a dali si odpoledního šlofíka?
Smažené pokrmy jsou velmi tučné a tělo spotřebuje během jejich trávení velké množství energie. Pak už vám ale nezbývá moc sil na ostatní každodenní činnosti.
Červené maso, tedy hovězí, vepřové či zvěřina, patří obecně mezi rizikové potraviny, které nám podle odborníků zkracují život. Konzumace červeného masa totiž zvyšuje riziko úmrtí na rakovinu nebo srdeční choroby.
Navíc panuje i mylná domněnka, že vám červené maso dodá energii. Bohužel tento druh masa lidský organismus tráví déle než jakoukoli jinou potravinu a vaše tělo tak po takovém jídle spotřebuje prakticky všechnu energii na trávení.
Ke zvýšené únavě vede i konzumace alkoholu. Jedna nebo dvě sklenky vína totiž zpomalí centrální nervový systém a to způsobí vyčerpání a únavu.
Pokud si alkoholem léčíte nespavost, děláte chybu. Alkohol totiž nespavost způsobuje a vám se tak paradoxně nedostane odpočinku, který by vaši energii zase zvýšil.
Jen málokdo si dovede představit svůj život bez chleba, housek a dalšího pečiva. Větší množství pečiva vás však velmi rychle zbaví energie kvůli vysokému obsahu sacharidů. Chvíli po jídle se tak cítíte nabuzení a plni energie a hned poté na smrt unavení.
Není však pečivo jako pečivo. Housky z bílé mouky nám díky vysokému glykemickému indexu dodají energii na mnohem kratší dobu než pečivo celozrnné.
Stejně jako pečivo fungují i těstoviny, především ty z bílé mouky způsobují rychlý pokles hladiny krevního cukru.
Škrob obsažený v těstovinách totiž funguje stejně jako cukr a jak už jsme zmínili výše, krevní hladiny cukru se po konzumaci těstovin rychle zvýší, následně tělo uvolní inzulin a ten způsobí rychlý pokles krevního cukru. Výsledkem je opět jen únava.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.