Potřebujete snížit cholesterol? Musíte vědět, ve které hodiny jíst

Potřebujete snížit cholesterol? Musíte vědět, ve které hodiny jíst

17.06.2019 Jana Čiháková

V boji proti vysoké hladině cholesterolu záleží i na času, kdy jíme. Jestliže přesuneme 100 kilokalorií z pozdních večerních hodin na dobu oběda, "zlý" cholesterol se sníží. A když kalorie pocházejí z tuků, pokles je ještě výraznější, píše italský deník Corriere della Sera.

Jestliže se hovoří o cholesterolu, obvykle se vypočítávají jídla, jimž je třeba se vyhnout, jen vzácně se mluví o těch, která hrají pozitivní úlohu, a téměř nikdy se nemluví o době konzumace. Nicméně i to hraje svou roli, což potvrzuje studie z Tchaj-wanu publikovaná nedávno na stránkách internetového časopisu Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.

Při tomto výzkumu vědci hodnotili konzumaci potravin a úroveň tuků v krvi u více než 1200 dospělých osob. Propočítali, že díky přesunu konzumace 100 kilokalorií z pozdního večera na hodinu oběda, LDL cholesterol (zlý) se snížil, byť ne o mnoho. Ale když oněch 100 kilokalorií pocházelo výhradně z tuků, redukce cholesterolu byla výraznější.

V noci je absorpce cholesterolu vyšší

"Tato studie potvrzuje dřívější pozorování," říká Massimo Federici, ředitel Centra pro výzkum aterosklerózy na římské poliklinice Tor Vergata. "Ostatně produkce cholesterolu má tendenci růst v noci a vždy ve stejném čase. U zvířat bylo pozorováno, že absorpce cholesterolu z potravin je v noci vyšší," dodává.

Také pokud jde o dietu, jsou tu kromě známých indikací nové prvky. Ve stravování je třeba dávat přednosti zelenině, ovoci, výrobkům z celozrnné mouky, luštěninám, zdravým zdrojům proteinů, jako je mléko a výrobky z něho s nízkým obsahem tuku, netučná drůbež, ryby a sušené ovoce. Naopak je nutno se především vyhýbat sladkostem, slazeným nápojům a červenému masu.

Univerzální dieta nemůže fungovat

Potravinový model by měl být nejen přizpůsoben individuální kalorické potřebě a zdravotnímu stavu, ale také osobním preferencím. Nejde již o to předepsat dietu zaměřenou téměř výhradně na kontrolu tuků a cholesterolu, ale jde o zdravý model přizpůsobený požadavkům jedince. Konečně se klade důraz na správnou volbu potravin, které samy umožňují kontrolovat nasycené mastné a transmastné kyseliny a ponechávat prostor mononenasyceným a polynenasyceným mastným kyselinám počínaje olivovým olejem, ořechy, sušeným ovocem a konče rozpustnou vlákninou, zvláště ječmenem, ovsem, luštěninami, a pokrmům obsahujícím rostlinné steroly přítomné v obilovinách, rostlinných olejích či ovoci. Zajímavá je role fyzické aktivity aerobního typu. Stačí pětkrát týdně 30 minut a hladina cholesterolu se snižuje.

"Dnes se přikládá menší význam pouhým hodnotám cholesterolu, ale větší význam kardiovaskulárnímu riziku vůbec," uvádí Massimo Federici. "Hodnota LDL cholesterolu má být nižší, jestliže je toto riziko vysoké. Svou roli hraje i ´hodný´ cholesterol HDL. V každém případě jde především o změnu životního stylu. Kdo má kardiovaskulární choroby či aterosklerózu, měl by snížit LDL pomocí užívání statinů nejméně o 50 procent," uvádí Federici.


Mohlo by vás zajímat

OVESNÉ SUŠENKY V PŘESTROJENÍ ZA ZDRAVOU SNÍDANI? OBSAHUJÍ VÍC CUKRŮ NEŽ OREO

25.07.2024 | Ovesné sušenky jsou často prezentovány jako zdravá svačina nebo snídaňová volba, zejména díky jejich hlavní složce - ovsu. Oves je bohatý na vlákninu, bílkoviny a různé živiny, což z něj činí výživnou potravinu. Avšak ovesné sušenky, které najdeme na pultech obchodů, často obsahují značné množství cukru, což může zcela změnit jejich nutriční profil a z nich činí méně zdravou volbu, než by se na první pohled mohlo zdát.

Pesto není jen směsí zdravých bylinek: Nyní po jeho konzumaci skončilo v nemocnici pět osob

12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.

Sněmovna zřejmě schválí snazší podmínky nižší daně z piva pro malé pivovary

11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.