10.01.2022 zdroj informací a receptu www.nebespan.cz.
Vyzkoušejte poulet (= kuře) parmentier (čti „pule parmentiié) s francouzským šarmem.
5 větších brambor vhodných na kaši, 250 ml 30% smetany, 50 g másla, 3 kuřecí prsa,
1 cibule, 1 česnek, 1 sklenička kuřecího bujónu, 3-4 lžíce hrubozrnné hořčice, olivový olej,
1/2 lžičky curry, sůl, pepř, kousek parmazánu
Dále potřebujeme: kulatá servírovací formička (průměr cca 8 cm, výška cca 5 cm), plech vyložený pečícím papírem
1. Připravte běžným způsobem bramborovou kaši, dochuťte ji oříškem másla a trochou smetany, solí a pepřem. Kaše by neměla být moc řídká, abyste ji později mohli tvarovat ve formičce. Můžete samozřejmě použít i zbylou kaši.
2. V pánvi rozpusťte trošku másla, přidejte lžíci olivového oleje, opečte stroužek česneku, přidejte jemně nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte kuře nakrájené na kostičky (max. 2 cm) a zprudka opečte, aby nepustilo moc vody. Přidejte trochu bujónu, 2 lžíce hořčice, osolte, opepřete, nechte mírně povařit a odstavte. Směs by neměla být suchá.
3. Servírovací formičku vymažte máslem a položte na plech. Na „dno“ dejte vrstvu kaše, trochu přitlačte tak, aby byla rovnoměrně rozprostřená ve formičce, na ni vrstvu masové směsi s hořčicí a navrch opět vrstvu kaše. Opatrně sejměte formičku a pokračujte podle toho, kolik porcí chcete vytvořit. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a zapečte cca 10 minut.
4. Mezitím si připravte omáčku. V kastrůlku přiveďte k varu smetanu, metličkou vešlehejte lžíci hrubozrnné hořčice a trochu curry koření podle chuti, případně mírně přisolte. Nechte na mírném ohni zredukovat (pozor, smetana má tendenci pěnit a přetékat).
5. Doprostřed talíře dejte malou naběračku omáčky a „posaďte“ do ní teplé parmentier. Můžete ozdobit například parmazánovým chipsem (z nastrouhaného parmazánu uděláte hromádky na pečícím papíru a dáte zapéct do trouby na 200 stupňů, dokud se parmazán nerozpustí a nevytvoří kompaktní „chipsy“), grilovaným cherry rajčetem, petrželkou apod.
Jsou možné i různé varianty tohoto pokrmu, a to jak v náplni, tak v omáčce – např. místo hořčice můžete maso dochutit bylinkami, krájenými rajčaty atd. Můžete tak použít jiné maso, například mleté hovězí apod. Základem zůstává bramborová kaše.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.