Pozor na potraviny a nápoje v plechovkách

Pozor na potraviny a nápoje v plechovkách

27.06.2013 Ing. Věra Šalplachtová

Kolik z nás ale napadne před načnutím koly nebo piva v plechovce očistit její víčko?

Většina lidí ovoce a zeleninu před konzumací pečlivě omyje, stejně jako si před jídlem umyje ruce. Kolik z nás ale napadne před načnutím koly nebo piva v plechovce očistit její víčko? Zbytečnost? Naopak, tak jednoduchý hygienický návyk nevezme víc než pár sekund a ochrání nás před nepříjemnými zdravotními problémy. 

Velké oblibě se nápoje v plechu těší u řidičů. Osvěží při návštěvě venkovních kulturních akcí, prodávají se na koupalištích. Limonády a kolové nápoje jsou běžně v nabídce školních automatů, kupují si je tedy i děti a mladiství. Plechovky udrží nápoje dlouho chladné, manipulace s nimi jejednoduchá a pohodlná a jsou lehčí než skleněné lahve. Před jejich nákupem však mohla mnohé odradit varovná zpráva, která před lety kolovala elektronickou poštou. Tento e-mail upozorňoval na zahraniční případy úmrtí, k nimž došlo po nákaze leptospirózou po napití se z infikované plechovky. Podobně jako tomu bývá u podobných poplašných řetězových zpráv, je i tato informace zbytečně přibarvená. Avšak nic není černobílé.

plechovka1

Nebezpečná onemocnění

Ve skladech nedostatečně vybavených deratizačními návnadami se mohou myši a potkani opravdu vyskytovat. Hlodavci kontaminují obaly výkaly nebo slinami, a pokud jsou nakaženi virovou nebo bakteriální chorobou, změní potravinářský produkt v nebezpečný zdroj infekce. Mezi nemoci přenosné z hlodavce na člověka patří leptospiróza nebo hantavirus. Leptospiróza je bakteriální onemocnění, patogenní bakterie se vyskytují v moči nakaženého zvířete. Obaly znečištěné výkaly hlodavců by proto mohly být zdrojem této nebezpečné choroby. Příznaky nemoci nejsou vždy jednoznačné, proto je snadno zaměnitelná s jinými. Průběh může být lehčí, trvající jen několik dní. Objevují se vysoké horečky, bolest svalů, nevolnost, zvracení a malátnost. Bohužel však není vyloučen vážný průběh, kdy dochází k poškození některých orgánů, ledvin, jater, případně i ke snížení srážlivosti krve. Tento stav je již životu nebezpečný a je nutný okamžitý zásah lékařů. Přenos z člověka na člověka není naštěstí znám. Pokud by tedy došlo k nákaze jedince z potravinářského produktu, k přenosu na lidi z jeho okolí nedojde. Podobné projevy má i velmi vzácné onemocnění hantavirus. Šíří se i pouhým vdechnutím viru. Způsobuje horečky, bolesti hlavy, svalů, zrakové potíže. Rovněž v tomto případě může mít poměrně lehký průběh, ale i těžké stavy končící smrtí. Nejvíce ohrožuje ledviny a dýchací soustavu. 

plechovka2

Z plechu ne!

V České republice však takové nákazy mající původ v potravinách a jejich obalech nehrozí. Výrobci i distributoři se musejí řídit předpisy, které jim ukládají zajistit celou výrobu i skladovací prostory proti vniknutí škůdců a vybavit je deratizací a dezinfekcí. O dodržování těchto pravidel se pravidelně přesvědčují kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Dostatečnou ochranu představuje sekundární obal. „V Budvaru se balí plechovky po šesti až dvanácti kusech do fóliového balení přímo na konci plnicí linky,“ uvádí Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru.

plechovka3

Rozhodně není důvod se potravinám v plechových obalech vyhýbat. Množství takto znečištěných obalů je minimální. Před načnutím plechovky by však mělo být samozřejmostí omytí vodou, ještě lépe saponátem. Pokud taková možnost není, je třeba ji alespoň otřít. Zminimalizuje se tak množství případných nebezpečných mikrobiálních buněk a virů. Tento postup je nutný i tehdy, pokud nápoj nekonzumujeme přímo z obalu, ale přeléváme jej do sklenice. V opačném případě bychom si při přelévání tekutiny spláchli nečistoty přímo do skleničky.

Další možností je použití slámky, která eliminuje kontakt nápoje s vnější částí obalu. Zásady hygieny je třeba dodržovat i u všech dalších konzervovaných výrobků – kompotů, zeleniny, rybiček či paštik. Přestože je nebezpečí nákazy hlodavci přenosným onemocněním velmi malé, obezřetnost se i tak vyplatí. Musíme si uvědomit, že na cestě od plnicí linky na náš stůl urazí každý výrobek kus cesty, přijde do kontaktu hned s několika páry rukou zaměstnanců výroby a obchodu a nachází se na něm množství dalších virů a mikrobů. Spíše než ochranou proti „krysím“ nemocem je proto očista plechovky prevencí před chorobami špinavých rukou.


Mohlo by vás zajímat

Sapa nezklamala! Inspekce tu odhalila 170 kg nevyhovujících potravin a nelegální výrobnu masa

18.08.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) spolu s policií zajistili v pražské tržnici Sapa 170 kilogramů nevyhovujících potravin a objevili nelegální výrobnu mletého masa. Provozovateli chyběly doklady o původu potravin a obaly od masa byly porušené. SVS o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

S turisty přijelo i 250 kilo zkaženého sýra, celníci zabavili také 120 kilo medu z Turecka

17.08.2024 | Na německé dálnici A17, která vede jižně od Drážďan až k českým hranicím, našli celníci v bulharském autobuse 250 kilogramů zkaženého sýra. Agentuře DPA to dnes sdělila drážďanská celní správa. Ve stejném vozidle celníci nalezli i 120 kilogramů medu z Turecka. V jiném bulharském autobuse zajistili 40 kartonů cigaret v sáčcích schovaných za poslední řadou sedaček.

JEDNA PANÍ POVÍDALA... KDE SE VZAL MÝTUS O RECYKLOVANÉM MLÉKU?

04.12.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.