PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO: RECEPT OD PAVLA BERKYHO

PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO: RECEPT OD PAVLA BERKYHO

06.12.2021 Jana Čiháková

Krásně voní máslem a nepřipaluje se. Dá šmrnc jakékoliv polévce i omáčce, je skvělé na dušenou zeleninu, osmažíte na něm ty nejlepší a nejvoňavější řízky a lze ho namazat i na chléb a jíst za studena. A také využít k zevnímu použití na hojení ran nebo po štípnutí hmyzem. O čem, že je řeč? O ghí, čistém máselném tuku té nejvyšší kvality, který si prostě zamilujete!

“Ghí neboli přepuštěné máslo u nás není žádnou novinkou. Už naše babičky, které neměly lednice jej připravovaly, protože zkrátka vydrží déle i bez chladu. Nemluvě o chuti, kterou dodá mnoha jídlům. Ghíčko si můžete samozřejmě koupit v obchodě, ale také si jej můžete levněji připravit doma z Vašeho oblíbeného kvalitního másla. A já Vám ve videu ukážu jak na to!” dodává Pavel Berky.

POSTUP:

  • Na menší kousky si nakrájejte množství másla, které chcete přepustit. Doporučil bych minimálně dvě celá másla, ale klidně i více.
  • Kostky másla si dejte do hrnce a plotnu rozpalte na menší stupeň, aby se máslo začalo pomalu rozpouštět a probublávat. Ideálně kolem teploty 100°C.
  • Až se na hladině objeví pěna, znamená to, že se začíná srážet bílkovina, kterou budeme postupně během přepouštění lžíčkou odebírat do připravené misky. Doporučuji máslo během varu nemíchat, protože na dně hrnce se usazují zbytky, které v přepuštěném másle nechceme.
  • Celý proces probublávání a sbírání pěny bude trvat kolem 20 až 30 minut. Pěnu neboli také šmole nevyhazujte, protože ji můžete využít při dalším vaření - např. na maštění knedlíků, šišek nebo do kaše.
  • Když seberete poslední pěnu, přepuštěné máslo přelijte přes cedník s plátýnkem do misky. Místo plátýnka můžete použít i kuchyňskou utěrku.
  • Nakonec přeceděné ještě teplé máslo přelijte do menších skleniček a ty pak nechte ztuhnout. Takto připravené přepuštěné máslo můžete skladovat ideálně v lednici.

Mohlo by vás zajímat

ESPRESSO S TONICEM DOHROMADY? ANEB DRINK, DO KTERÉHO SE ZAMILUJETE

10.07.2024 | Toužíte během horkých dní po drinku, který vás osvěží a zároveň nakopne? Inspirujte se u oblíbeného řetězce kaváren CrossCafe s receptem na Espresso Tonic, který je vyhlášený díky dokonalé kombinaci hořkosti, kyselosti a sladkosti. Kavárny CrossCafe navíc nabízejí také variantu s grepem - Grepresso, které se u zákazníků těší čím dál větší oblibě.

MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.