18.01.2021 Jana Čiháková
Čerstvé slávky poznáte tak, že jsou zavřené a při tepelné úpravě se krásně otevřou. Ty, které zůstanou zavřené, nejsou vhodné k jídlu a ihned je vyhoďte. Slávky zpracujte co nejdříve poté, co si je přivezete z obchodu, žádné otálení. Našli jste v pytlíku už nějakou slávku otevřenou? To také není v pořádku a rovnou ji vyhoďte.
Budete potřebovat:
1 kg čerstvých slávek, 3 šalotky, 2 stroužky česneku, olivový olej Chiavalon Romano, kousek másla, 200 ml kvalitního bílého vína, oblíbené bylinky, úžasně se hodí zelená petrželka, tymián, bobkový list, 10 rozpůlených cherry rajčátek,sůl a pepř
Postup:
Slávky očistěte zvenčí od nečistot, vytahejte z nich „chlupy“, které trčí ven ze skořápky. Ideálně, když je ještě na půl hodiny namočíte do mísy s ledovou vodou, aby se z nich vyplavily nečistoty.
Namočené a vyčištěné slávky poté důkladně sceďte. Mezitím, co budou okapávat, připravte si ve velkém hrnci nebo na pánvi základ.
Rozehřejte olivový olej a máslo, orestujte nadrobno nakrájenou šalotku a nasekaný česnek. Až cibulka zesklovatí, přidejte bílé víno, které prudce vařte, aby zredukovalo svůj objem, asi na polovinu, a zároveň ztratilo svou nakyslou chuť. Přidejte také rajčata rozkrojená na polovinu.
Teď vsypejte slávky. Hrnec nebo pánev přiklopte poklicí, plotnu mějte zapnutou na plný výkon a čekejte. Asi tak po pěti až osmi minutách se slávky otevřou a budou hotové. Přidejte nasekanou zeleninu a kousek másla.
Neotevřené slávky vyhoďte.
Podávejte s křupavou francouzskou bagetkou a bílým vínem, stejným, jaké jste používali k vaření.
27.07.2024 | Na rozdíl od komerčně vyráběných verzí, které často obsahují přidané cukry a umělá aditiva, vám domácí příprava umožní plně kontrolovat kvalitu ingrediencí. Připravte si vlastní vanilkovou zmrzlinu s karamelovými kousky, jahodovou s čerstvou mátou, nebo čokoládovou se směsí oříšků a kousků čokolády.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.