18.01.2021 Jana Čiháková
Čerstvé slávky poznáte tak, že jsou zavřené a při tepelné úpravě se krásně otevřou. Ty, které zůstanou zavřené, nejsou vhodné k jídlu a ihned je vyhoďte. Slávky zpracujte co nejdříve poté, co si je přivezete z obchodu, žádné otálení. Našli jste v pytlíku už nějakou slávku otevřenou? To také není v pořádku a rovnou ji vyhoďte.
Budete potřebovat:
1 kg čerstvých slávek, 3 šalotky, 2 stroužky česneku, olivový olej Chiavalon Romano, kousek másla, 200 ml kvalitního bílého vína, oblíbené bylinky, úžasně se hodí zelená petrželka, tymián, bobkový list, 10 rozpůlených cherry rajčátek,sůl a pepř
Postup:
Slávky očistěte zvenčí od nečistot, vytahejte z nich „chlupy“, které trčí ven ze skořápky. Ideálně, když je ještě na půl hodiny namočíte do mísy s ledovou vodou, aby se z nich vyplavily nečistoty.
Namočené a vyčištěné slávky poté důkladně sceďte. Mezitím, co budou okapávat, připravte si ve velkém hrnci nebo na pánvi základ.
Rozehřejte olivový olej a máslo, orestujte nadrobno nakrájenou šalotku a nasekaný česnek. Až cibulka zesklovatí, přidejte bílé víno, které prudce vařte, aby zredukovalo svůj objem, asi na polovinu, a zároveň ztratilo svou nakyslou chuť. Přidejte také rajčata rozkrojená na polovinu.
Teď vsypejte slávky. Hrnec nebo pánev přiklopte poklicí, plotnu mějte zapnutou na plný výkon a čekejte. Asi tak po pěti až osmi minutách se slávky otevřou a budou hotové. Přidejte nasekanou zeleninu a kousek másla.
Neotevřené slávky vyhoďte.
Podávejte s křupavou francouzskou bagetkou a bílým vínem, stejným, jaké jste používali k vaření.
25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.