06.12.2013 Olga Hudcová
Přírodní pomoc, aneb „česnek, zázvor, cibule, křen, vyženou chřipku společně ven“. Jedná se o potraviny, které nás sice rozpláčou, ale také bychom je měli v chřipkovém období vyhledávat. Obsahují totiž kromě přírodních antibiotik i antivirové a antimykotické látky.
Jak by mohl vypadat chřipkový jídelníček?
Snídaně:
ovesná kaše (pohanková, špaldová, jáhlová nebo jiná obilninová) ochucená ovocem, sušenými brusinkami a medem nebo javorovým sirupem. Výbornou alternativou jsou produkty
z rakytníku (sirup, marmeláda, pomazánka)
Přesnídávka:
ovocný salát – pomeranč, banán, kiwi, jablko, mango – fantazii a možnostem se meze nekladou) s vlašskými ořechy
Oběd:
zeleninová česnečka – mrkev, celer, petržel, brambory, cibule, čerstvé, mražené či sušené bylinky (petrželová nať, pažitka, libeček…), pohanka či pohanková krupice, vejce, česnek, špetka soli, kmín, pepř, nové koření, bobkový list
Kořenovou zeleninu a brambory očistíme, nakrájíme a zalijeme vroucí vodou. Přidáme koření, cibuli
a přivedeme k varu. Polévku zahustíme pohankou a na mírném ohni vaříme asi 20 minut. Přidáme vejce a v samotném závěru bylinky a prolisovaný česnek.
Svačina:
tvarohová pomazánka s křenem – 1 nastrouhané jablko, 50 g polotučného tvarohu, 10 g křenu, špetka soli, pepř, podávaná s pečivem (žitný chléb, pohankový rohlík)
Večeře:
salát z červené čočky – 100 g červené čočky, červená cibule, 100 g kuskusu, paprika, balsamico, olivový olej, sůl, pepř
Čočku uvaříme doměkka, uvaříme kuskus, papriku a cibuli nakrájíme. Všechny suroviny smícháme a ochutíme.
Během dne je vhodné popíjet zázvorový čaj s citronem a medem – čerstvý zázvorový kořen očistíme, nadrobno nakrájíme a zalijeme horkou vodou (v množství asi lžička zázvoru na 200 ml vody). Po vyluhování scedíme a ještě teplý (40-50 °C) ochutíme šťávou z citronu a medem. Tipem pro další variantu je přidání skořice, hřebíčku, rozinek a kousky jablek, hrušek či jiného ovoce.
Při kašli je výborný cibulový sirup. Jeho příprava je snadná – cibuli nadrobno nakrájíme, vložíme do misky (uzavíratelné skleněné či keramické), smícháme s medem a několikrát denně užíváme polévkovou lžíci „sirupu“, která se z cibule uvolní.
09.10.2013 | Do programu Ovoce do škol se v letošním školním roce zapojilo zhruba 455.000 dětí, což je asi o osm procent více než v loňském školním roce.
30.06.2014 | Jak má vypadat ideální chléb? A co znamená označení "selský" nebo "staročeský"?
18.08.2014 | Bodlák, jetel, mařinka nebo vratič.Víte o tom, že vypadají dekorativně nejen na louce, ale i na talíři?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.