nemoci  

Přírodou proti chřipce

Přírodou proti chřipce

06.12.2013 Olga Hudcová

Přírodní pomoc, aneb „česnek, zázvor, cibule, křen, vyženou chřipku společně ven“. Jedná se o potraviny, které nás sice rozpláčou, ale také bychom je měli v chřipkovém období vyhledávat. Obsahují totiž kromě přírodních antibiotik i antivirové a antimykotické látky.

Jak by mohl vypadat chřipkový jídelníček?

Snídaně:             

ovesná kaše (pohanková, špaldová, jáhlová nebo jiná obilninová) ochucená ovocem, sušenými brusinkami a medem nebo javorovým sirupem. Výbornou alternativou jsou produkty
z rakytníku (sirup, marmeláda, pomazánka)

Přesnídávka:    

ovocný salát – pomeranč, banán, kiwi, jablko, mango – fantazii a možnostem se meze nekladou) s vlašskými ořechy

salad

Oběd:                  

zeleninová česnečka – mrkev, celer, petržel, brambory, cibule, čerstvé, mražené či sušené bylinky (petrželová nať, pažitka, libeček…), pohanka či pohanková krupice, vejce, česnek, špetka soli, kmín, pepř, nové koření, bobkový list

Kořenovou zeleninu a brambory očistíme, nakrájíme a zalijeme vroucí vodou. Přidáme koření, cibuli
a přivedeme k varu. Polévku zahustíme pohankou a na mírném ohni vaříme asi 20 minut. Přidáme vejce a v samotném závěru bylinky a prolisovaný česnek.

Svačina:              

tvarohová pomazánka s křenem – 1 nastrouhané jablko, 50 g polotučného tvarohu, 10 g křenu, špetka soli, pepř, podávaná s pečivem (žitný chléb, pohankový rohlík)

Večeře:              

salát z červené čočky – 100 g červené čočky, červená cibule, 100 g kuskusu, paprika, balsamico, olivový olej, sůl, pepř

Čočku uvaříme doměkka, uvaříme kuskus, papriku a cibuli nakrájíme. Všechny suroviny smícháme a ochutíme.

Během dne je vhodné popíjet zázvorový čaj s citronem a medem – čerstvý zázvorový kořen očistíme, nadrobno nakrájíme a zalijeme horkou vodou (v množství asi lžička zázvoru na 200 ml vody). Po vyluhování scedíme a ještě teplý (40-50 °C) ochutíme šťávou z citronu a medem. Tipem pro další variantu je přidání skořice, hřebíčku, rozinek a kousky jablek, hrušek či jiného ovoce.

Při kašli je výborný cibulový sirup. Jeho příprava je snadná – cibuli nadrobno nakrájíme, vložíme do misky (uzavíratelné skleněné či keramické), smícháme s medem a několikrát denně užíváme polévkovou lžíci „sirupu“, která se z cibule uvolní.


Mohlo by vás zajímat

Na pivo jednou týdne? Ideální!

18.08.2014 | Chození na pivo je důležité pro udržování sociálních vazeb, tvrdí muži. Co na to ženy?

Poradna: Kapří zajímavosti

22.12.2014 | Je lepší kapr bez šupin nebo se šupinami? Pro má být kapr pružný? Jak vybrat kapra z kádě a čeho si při tradičním vánočním nákupu ryby všímat?

Co nevíte o rebarboře

05.06.2014 | Stojí na pomezí mezi ovocem a zeleninou, její části jsou jedovaté, ale přesto patří mezi nejchutnější jarní plodiny.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.