20.09.2022 OLEJ NAD ZLATO
V roce 2012 byla publikována výživová doporučení pro Skandinávii. V populárních článcích bývají tato doporučení nazývána jako severská strava nebo strava Vikingů. Důležitou součástí doporučované skladby stravy zde hraje mimo jiné řepkový olej.
V České republice je u spotřebitelů více oblíben olivový olej než olej řepkový. U našich severních sousedů je tomu naopak. V Německu je řepkový olej nepopulárnějším olejem, jak vyplývá z průzkumu trhu z roku 2018.
Řepkový olej má některé charakteristiky podobné jako olej olivový. Jako u všech olejů je zde výrazná převaha nenasycených mastných kyselin. U obou olejů je dominantní kyselinou mononenasycená kyselina olejová. Na druhou stranu řepkový olej obsahuje o polovinu méně nasycených mastných kyselin. Má i více polynenasycených mastných kyselin a v řepkovém oleji jsou zastoupeny jak omega 6, tak i omega 3 mastné kyseliny. Omega 3 mastné kyseliny olivovému oleji chybí. Na trhu převažuje olivový olej za studena lisovaný, řepkový olej je prodáván ve většině případů jako rafinovaný.
Olivový olej je obzvlášť známý vysokým obsahem antioxidantů. Benefit řepkového oleje spočívá ve složení mastných kyselin. V červenci 2022 byla publikována metaanalýza ze 13 studií, která porovnávala účinky konzumace řepkového a olivového oleje na hladinu krevních lipidů. Konzumace řepkového oleje ovlivňovala lépe hladinu „špatného“ LDL-cholesterolu, celkového cholesterolu a poměr LDL-/HDL-cholesterolu ve srovnání s olivovým olejem.
Oleje jsou za normální teploty kapalné, tuky mají pevné skupenství. Tato vlastnost je dána podílem nasycených mastných kyselin v tucích nebo olejích, který je u tuků vyšší. V roce 2021 byla publikována studie, která prospektivně sledovala 521 120 účastníků ve věku 50-71 let. Účastníci studie vyplňovali validovaný frekvenční dotazník složení stravy, na základě něhož byla určována individuální spotřeba olejů/tuků. Během 16 let sledování účastníků bylo zdokumentováno 129 328 případů úmrtí. Úmrtí byla dávána do souvislosti s konzumovanými tuky. Studie dospěla k závěru, že konzumace másla a margarinů byla spojena s vyšší celkovou a kardiovaskulární úmrtností. Nahrazení másla a margarinu řepkovým, kukuřičným nebo olivovým olejem vedlo ke snížení celkové a kardiovaskulární mortality. Zjištění jsou potvrzením výživových doporučení, která vidí jako jedno z účinných opatření z hlediska kardiovaskulární prevence nahrazení nasycených mastných kyselin ve stravě mastnými kyselinami polynenasycenými.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.