11.09.2019 Jana Čiháková
Češi spotřebují za rok v průměru 15 kilogramů jogurtů a zakysaných mléčných výrobků. V Evropě přitom činí průměr na osobu a rok asi 19 kilogramů. Na tiskové konferenci u příležitosti 100. výročí průmyslové výroby jogurtů to uvedl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.
Samotného jogurtu sní každý Čech zhruba 10,8 kilogramu. Evropská spotřeba je ale podle Kopáčka silně ovlivňovaná skandinávskými zeměmi, kde fermentovaných výrobků sní i nad 30 kilogramů na osobu ročně. Ideální by bylo, aby se česká spotřeba zvýšila alespoň o dva kilogramy na obyvatele ročně, a to kvůli prospěšným zdravotním dopadům, podotkl.
Nejoblíbenější příchutí je v ČR jahodová, která tvoří čtvrtinu prodejů mezi ovocnými jogurty. "Následuje borůvka, broskev, malina, lesní ovoce, meruňka, višeň. Z dezertních příchutí mají Češi rádi vanilku a čokoládu," dodal Miloš Michalec z firmy Frulika, který vyrábí ovocné a zeleninové složky na další zpracování. Podle něj se v minulosti zkoušely i nezvyklé příchutě, které se ale následně zavrhly, například s příchutí koly nebo tutti frutti.
Průmyslová výroba jogurtů odstartovala před 100 lety v Barceloně. Tehdy lékař Isaac Carasso vyrobil první moderní jogurty, které se následně proslavily pod značkou Danone. Při výrobě prvních jogurtů použil mléčné bakterie z Pasteurova ústavu. "Hlavním důvodem tohoto počinu byla podvýživa a četný výskyt střevních chorob, které tehdy trápily malé děti v Barceloně," podotkl Petr Kopáček ze společnosti Danone. Jogurt se tak nejprve prodával v lékárnách v menších porcelánových nádobkách, následně se pak prodej rozšířil do běžných obchodů s potravinami.
Za milník se podle předsedy svazu dá také označit rok 1933, kdy byl v pražské Radlické mlékárně poprvé patentován jogurt s ovocnou složkou. "Chtěli zakonzervovat výrobek, aby se na povrchu netvořily kvasinky a další plísně, tak tam dali ovocný džem jako konzervant," přiblížil důvody.
Originální původ jogurtu je podle něj o hodně starší, lidé tyto první zakysané výrobky ochutnali zhruba před 5000 lety. Nomádské kmeny tehdy ukládaly mléko do vaků z ovčích a kozích kůží, ve kterých uvolňované bakterie srážely mléko. První primitivní výroba ale začala v Turecku, odkud pochází i dnešní název, tehdy se mu říkalo "yoguurmak". Do Evropy se jogurt dostal v 16. století.
25.07.2024 | Vitamínové vody jsou dnes vítaným zpestřením pitného režimu, který má prokazatelný přínos na lidské zdraví. Nejenže přispívá k hydrataci, jelikož poskytuje i velmi dobrý chuťový vjem, navíc bez přidaných cukrů, jako je tomu i jiných ochucených vod, vyvažuje ale i nízké příjmy některých vitamínů a minerálních látek. V poslední době se však opakovaně zmínilo předávkování. Podívali jsme se proto, kdy vám hrozí jeho riziko.
13.08.2024 | Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) udělil internetovému obchodu s potravinami Košík.cz pokutu ve výši 1,8 milionu korun za zneužití jeho významného postavení na trhu. Společnost uznala své pochybení, využila možnosti narovnání a rozhodla se nepodat rozklad proti této sankci, jak ÚOHS uvedl ve své tiskové zprávě. Česká tisková kancelář (ČTK) se snaží získat vyjádření od firmy.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.